De uitzending van Daar Hou Ik U Aan van 22 februari 2017

23 februari 2017

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Daar Hou Ik U...
  6. /
  7. De uitzending van Daar...

Met Gerard Zandbergen werd uitgebreid gesproken over de brief van het college over de afronding van de evaluatie van Windpark Houten. In het tweede uur was Hendrik Jaap Batenburg te gast die bezig is met lobbyen voor de invoering van een basisuitkering.

Op 22 februari 2017 was Gerard Zandbergen, fractievoorzitter van ITH te gast bij Daar Hou ik U aan. Uiteraard was er in het programma ruime aandacht voor de actualiteit. Wethouder Van Liere heeft samen met zijn collega’s een brief gestuurd naar de raad waarin de conclusie wordt getrokken dat de evaluatie van windpark Houten afgerond is. Twee zaken zijn of worden gerealiseerd: het aanbrengen van uilenveren tegen het lawaai en het oplossen van de bromtoon. Er komt echter geen ander draaischema (overdag vaker, in de nacht minder vaak) omdat de omwonenden het niet met elkaar eens zijn. Reporter Martin Monkel gaf aan dat Van Liere tijdens het persgesprek van 21 februari 2017 een teleurgestelde indruk had gemaakt. De wethouder heeft veel tijd en energie gestoken in het herstel van vertrouwen, maar dit heeft niet tot tevredenheid bij alle betrokkenen geleid.
Interviewers Arthur Vierboom en Paul van Ruitenbeek vroegen aan Zandbergen of hij bereid was te bemiddelen. Een van zijn fractieleden (Hanny van Doorn) woont immers vlakbij de windmolens in het buitengebied en is dus tegenstander van een nieuw draaischema. Volgens Zandbergen is dat niet aan de orde nu ITH al jaren heeft gewaarschuwd dat deze plaats ongeschikt is voor windmolens. Zandbergen weet ook nog niet of hij in een nieuw te vormen college een wethouder zou willen leveren met het windpark in portefeuille. ITH is immers geen one issue partij en het probleem is bijna niet op te lossen. Van Liere had, wat Zandbergen betreft, verder moet praten met de omwonenden. De evaluatie is pas afgerond als daar een oplossing is en als de uilenveren zijn aangebracht en de bromtoon is verdwenen. Zandbergen komt hier in de eerstkomende raadsvergadering op terug. Volgens Zandbergen heeft Van Liere er nu echt een potje van gemaakt en is het vertrouwen weg.

In het tweede uur werd gesproken met verrassingsgast Hendrik Jaap Batenburg die al een tijdje bezig is met het lobbyen voor het invoeren van een basisuitkering. Hierbij gaat het met een proef waarin de mensen in de bijstand die het moeilijkst naar werk te begeleiden zijn op een andere manier worden benaderd. De verplichting om te solliciteren komt voor die groep te vervallen tijdens de proef en de gedachte is dat mensen vervolgens worden gewaardeerd om wat ze wel kunnen en doen en niet om hetgeen ze niet lukt. Batenburg strijdt voor een andere benadering en beschouwt de wijze waarop deze mensen door het systeem worden behandeld mensonterend.

Met Batenburg werd ook gesproken over de door hem gewenste kantelende economie. Gedachte is dat regio’s zelfvoorzienend worden, bijvoorbeeld door het hanteren van een lokale munt.

Tijdens de uitzending polste Zandbergen, die vond dat het gesprek wel erg technisch werd, of Batenburg de politiek in wilde. Hij had daar geen behoefte aan, maar was wel gefascineerd door de werkwijze van de politiek in het algemeen en die van het Houten in het bijzonder. Dat leidde aan de kant van de presentatoren tot de opmerking dat er ook altijd nog een plaatsje is in de redactie van Daar Hou ik U aan!

De techniek werd deze uitzending verzorgd door Bas van den Dikkenberg.

[mh_media type=audio]


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love