Het ontmoeten door beweging

15 mei 2021

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. Het ontmoeten door beweging

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Robin van Sportpunt Houten.

Columnist Robin | Bron: Sportpunt Houten

Toen ik op mijn 18e uit huis ging en ruim een uur verder weg ging wonen, deed ik dat voor de liefde. Ik liet alles achter, mijn familie, mijn sport en de vrienden die ik had gemaakt. Alle tijd en energie die ik de afgelopen jaren had gestoken in het opbouwen van relaties en het zoeken naar vrienden, leek in één klap te verdwijnen. Natuurlijk had ik af en toe nog wel wat online contact met oude vrienden en ik had mijn studie waar ik mensen kon leren kennen. Maar mijn studie en de meeste studiegenoten zaten op tweeënhalf uur reisafstand, dus dat ging ook niet super gemakkelijk. Ik spendeerde mijn leven met reizen, veel studeren, wat gamen en samen met mijn partner dingen doen.

Dat veranderde toen ik besloten had les te gaan geven op een sportschool. Ik genoot vroeger altijd ontzettend van lessen volgen bij mijn oude sportschool en ik deed een sportstudie, dus het leek me de perfecte combinatie. Maar het lesgeven bracht me veel meer dan ik had verwacht.

Het zorgde er namelijk voor dat ik me steeds meer verbonden voelde met de deelnemers, ik maakte nieuwe vrienden, leerde nieuwe mensen kennen en zag ook hoe mensen in mijn les groeiden en zelf nieuwe contacten legden. Het bewegen heeft niet alleen mij, maar ook de leden in mijn les, verbonden en gezorgd voor mooie connecties.

Sporten en bewegen is lang niet meer alleen een middel om fysiek fit te worden. Ja, het heeft veel positieve uitwerkingen op het lichaam, maar sporten is veel meer dan dat. Bij teamsporten leer je bijvoorbeeld samenwerken, communiceren en vertrouwen en bij individuele sporten werk je aan aspecten zoals zelfvertrouwen, inzicht en eigenwaarde. Sporten en bewegen helpt met het ontwikkelen van diverse vaardigheden en kan ondersteunen in persoonlijke groei. Voor mij persoonlijk heeft sporten me geholpen met mijn zelfvertrouwen, me meer comfortabel te leren voelen met mijn lichaam en het leggen van nieuwe contacten.

Sporten is namelijk ook een erg sociale activiteit. Denk hierbij aan de kleedkamergesprekken na een training of een wedstrijd, het gezellige babbeltje tijdens een beweegactiviteit of op de koffie gaan bij mensen die je ontmoet hebt tijdens het sporten. Dat sociale aspect is zo belangrijk, want dat zorgt voor de verbinding met de andere deelnemers, de activiteit en de club. Het zorgt ervoor dat mensen zich gezien, gehoord en betrokken voelen.

Sporten en bewegen creëert momenten waarbij barrières minder van toepassing zijn. Een potje voetbal spelen of met een groep een zumba-les volgen kan namelijk ook als je de taal van de ander niet spreekt of niet dezelfde achtergrond hebt. Hierdoor helpt sporten en bewegen ook met het terugdringen van eenzaamheid. Het is een laagdrempelige manier waarbij je al een gemeenschappelijke noemer met de andere deelnemers hebt, waardoor er makkelijker contacten gelegd kunnen worden. Bewegen is namelijk een universele taal, iets wat iedereen op zijn of haar eigen manier kan doen en waarbij we ons plezier kunnen delen met elkaar.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love