Column| The winner takes it all!

25 juni 2022

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. Column| The winner takes...

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Robin van Sportpunt Houten. 

Columnist Robin | Bron: Sportpunt Houten

Als we na de wedstrijd de kantine in lopen, zit die al vol met ouders die nog een biertje aan het drinken zijn, kinderen die een broodje knakworst gulzig eten en schalen bitterballen die door de zaal gedragen worden. We bestellen wat fris en gaan aan een van de nog weinige lege tafels zitten. Naast ons ontstaat een heftige discussie. Met ons drinken in de hand, leunen we beide wat naar achter om mee te luisteren. Een van de vaders aan de tafel maakt het statement dat hij blij is dat zijn zoon uiteindelijk voor het winnende doelpunt heeft gezorgd, want anders was de wedstrijd op een gelijke stand geëindigd en dat was geen uitkomst waar hij mee zou kunnen leven. Of winnen, of verliezen, dat zijn de enige twee opties. Twee moeders, die ik herken van een cursus positief coachen, gaan daar tegenin door te zeggen dat het plezier in het spel belangrijker is dan de uitkomt. Maar de vader wil het niet geloven. Die blijft bij zijn standpunt terwijl hij zijn derde biertje achterover giet en zijn zoon alvast naar de auto stuurt. De discussie valt snel dood en het gelach en gejoel overstemt andere gesprekken als we allemaal het clublied inzetten.

De reacties bleven binnen stromen. ‘Als er geen winnaars zijn, was het ook nooit een wedstrijd of competitie.’, ‘Wat een flauwekul allemaal zeg’ en ‘ Wat een voorbeeld van de huidige maatschappij. Niemand laten winnen zodat niemand zich ook gekwetst voelt. Waar gaat het toch heen met de wereld?’. Dit zijn enkele voorbeelden van reacties op de uitkomsten van het Sportgala 2022. Een avond om vrijwilligers die zich in de afgelopen periode hard ingezet hebben voor hun vereniging, te eren en in het zonnetje te zetten. Want zonder vrijwilligers, zijn er geen sportverenigingen. Zonder vrijwilligers komen er vele kinderen zonder georganiseerde sport te zitten. Zonder vrijwilligers is veel van de sport die momenteel beoefend wordt, niet mogelijk. Zonder vrijwilligers verliezen we een vitaal onderdeel van de sportsector.

Juist om die redenen is het belangrijk om vrijwilligers te eren. Om te laten zien hoe leuk het vrijwilligerswerk is, en hoe dankbaar zowel de verenigingen als partners zijn met deze mensen. Om te benadrukken hoe veel zij betekenen voor de vitaliteit van de clubs.

Want de realiteit is, dat veel verenigingen moeite hebben met het vinden van vrijwilligers. Veel taken blijven oningevuld en teams kunnen niet doorgaan omdat er niet voldoende helpende handjes zijn. Geen tijd, andere plannen en taken die niet passen bij de interesses, zijn veel gehoorde drempels voor mensen om vrijwilligerswerk op te pakken.

Natuurlijk begrijp ik dat het voor mensen leuk is om bovenaan te staan, om als enige een categorie te winnen. Maar als vrijwilliger ben je een belangrijke schakel in een vereniging en iedere vrijwilliger is uniek. Als vrijwilliger ben je dus al een winnaar voor de vereniging. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen winnaars worden? Wellicht heb jij nog creatieve ideeën over hoe het vrijwilligerswerk aantrekkelijker gemaakt kan worden.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love