Column | Fusie ellende??

28 mei 2022

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. Column | Fusie ellende??

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Henk Donker.

Toen ik in Houten kwam wonen hadden we 2 kleine woningbouw verenigingen. Op gegeven moment zijn ze samen gegaan omdat bij de expansie van Houten het anders niet te managen.

Zo ontstond Viveste, een wat ambtelijke organisatie maar met uiteindelijk een sociaal hart. Bij problemen werd altijd een oplossing gezocht en zo heeft Houten altijd een minimaal aantal aan huis uitzettingen gehad.

Echter er gebeurden wee zaken, die de wereld qua woningbouw op zijn kop zetten:

  • · Houten bleef snel groeien en je kunt je afvragen of het huidige organisatie model hier tegen opgewassen was en is
  • · De regering zag een nieuwe melk koe en begon de woningbouwverenigingen leeg te melken

Bij dat laatste kwamen veel verenigingen in problemen en als antwoord begon men huizen op de particuliere markt te verkopen, waardoor wachttijden nog langer werden en worden.

De grotere verenigingen begonnen een beetje zich als commerciëlen te gedragen en probeerden door zogenaamde fusies uit te breiden en meer macht te krijgen.

Dus was het een kwestie van tijd, dat Viveste ook aan de beurt zou zijn. Opmerkelijk is, dat er eigenlijk in dit proces heel weinig in de publiciteit is geweest. Voor mezelf werd ik pas echt geattendeerd, toen de fusie werd aangekondigd. Viveste zou fuseren met Mitros. Ook in de politiek heb ik weinig onrust kunnen ontdekken.

Ik schrok van de partij, want door de jaren heen heb ik er genoeg over gelezen in de regionale pers en het was niet altijd positief . Met name waar het onderhoud etc. betrof.

Gezien de grootte van beide bedrijven vind ik “fusie” een groot woord, want dat suggereert een zeker evenwicht, maar dat is hier zoek.

Ik vroeg me gelijk af, wat dit zou betekenen voor de toch wel “sociale aanpak” van Viveste.

En ja hoor, bij een fusie wordt altijd aangevoerd dat men de processen moet harmoniseren. In de praktijk komt het er op neer, dat de grootste partij bepaalt en het op hun wijze zal geschieden.

Het was derhalve wachten op de eerste signalen en ja hoor mij bereikten signalen van ongeruste mensen, zij waren opgebeld door medewerkers van Viveste om te vertellen, day de huur inning anders zou geschieden (dit klusje mocht dus door Viveste worden opgeknapt).

Mensen, die al decenia bij Viveste zitten zijn gewend aan een bepaald betaal patroon van de huur, dat een beetje is ingesteld op hun datum van inkomsten. Daar drijft het huishouden op. Nu werd koud medegedeeld dat op een bepaalde datum de huur binnen moet zijn, zonder rekening te houden met de huurders en wat al tijden werd gedaan.

Ik voorspel, dat dit het voorspel ( 2 maal voorspel), dat dit nog maar het begin is van de nodige problemen. Nieuw college, zet het al vast op de lijst.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love