Column | rood-wit

23 maart 2022

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. Column | rood-wit

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Hans-Peter van Rietschoten.

Waar aalscholvers op me neer kijken, blauwe reigers statig langs de waterkant staan te loeren om een verse vis te bemachtigen en kauwen naast gaaien een luidruchtig bestaan leiden is mijn oog op iets merkwaardigs gevallen. Merkwaardig is misschien niet het juiste woord, maar opvallend is het zeker. Een in rood en wit uitgevoerd paaltje dat auto’s de doorgang belet naar het rode fietspad dat door onze gemeente slingert blijkt van oorsprong niet uit deze contreien te komen, noch er als vanzelfsprekend thuis te horen.

Niet dat ze niet welkom is in onze buurt, integendeel. Ze staat parmantig de weg voor auto’s te versperren en terecht.

 

Fietsers zijn in Houten nu eenmaal beschermde weggebruikers en dit paaltje draagt naar vermogen bij aan de veiligheid van hen die zich op het fietspad begeven. Heus kom ook ik weleens een auto tegen die over het in rood asfalt uitgevoerde fietslint zich een weg baant. Ik houd het erop dat het bestemmingsverkeer betreft en geef de bestuurder het voordeel van de twijfel als ik hier niet zeker van ben. Maar het paaltje dat me is opgevallen is het kennelijke toonbeeld van zuinigheid of de drang te streven naar duurzaamheid in een maatschappij waarin recycling een groot goed is.

Aan de voet van het betreffende paaltje staat te lezen dat het eerder de gemeente Zaandam heeft gediend en daar heb ik van opgekeken. Is er ergens in Nederland een depot waar afgedankte paaltjes bijeen worden gebracht om later onder gemeenten die ze tekortkomen te worden verdeeld? Zijn in Groningen misschien paaltjes in dienst genomen die oorspronkelijk aan ons rode fietspad hebben gestaan of siert op een van de Waddeneilanden, bij uitstek heilige fietsgrond, een rijtje Houtense paaltjes de berm? Hoe het ook zij, het paaltje doet haar werk met daadkracht. Nooit heb ik gezien dat iemand haar een haar heeft gekrenkt of gemolesteerd.

Hulde aan het daadkrachtige rood-witte afzetpaaltje uit Zaandam dat me gek genoeg, het gevoel geeft thuis te komen als ik haar passeer.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

12:00 23:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love