Column | Positiviteit Gezocht op het veld : We gaan de goede kant op!

2 april 2022

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. Column | Positiviteit Gezocht...

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Robin van Sportpunt Houten.

Columnist Robin | Bron: Sportpunt Houten

Het is ondertussen de vierde buitenwedstrijd van het seizoen en langs de kant staan enthousiaste ouders van beide teams. De jonge kinderen doen hun best om zowel te genieten van het spel, als ballen zo goed mogelijk aan te nemen, door te spelen en uiteindelijk punten te scoren. Tijdens de wedstrijd worden de kinderen toegeroepen door de ouders. Tussen de positieve woorden en stimulerende kreten, hoor je alsnog regelmatig ouders met minder positieve woorden. ‘Kijk toch eens uit je doppen’, ‘Je moet echt beter je best doen, anders krijg je vanavond niets te eten’ en ‘Rennen, niet lopen alsof je een of andere debiel bent!’, vliegen je om de oren. De coach spreekt tijdens de wedstrijd enkele ouders aan op hun gedrag, maar merkt dat het veelal dezelfde ouders zijn die week na week dit soort gedrag vertonen.

Na de wedstrijd zit er een jongen huilend langs de kant. Wanneer de coach op hem afloopt en vraagt wat er aan de hand is, zegt hij in trainen ‘Van papa moest ik scoren, anders ben ik niets waard. En nu heb ik niet gescoord en moet ik zelf naar huis lopen’. De coach gaat op haar knieën zitten en neemt de jongen in haar armen en begint hem te troosten. Ze probeert te benoemen wat voor goede teamspeler de jongen is en hoe goed hij de bal kan aannemen en doorspelen, maar ze merkt ook hoe geraakt de jongen is door de woorden van zijn ouders.

De volgende week is de jongen ziek en niet veel later stopt hij met sporten. Zijn ouders geven bij het opzeggen van het abonnement op dat ze hogere hopen hadden voor het talent van hun kind.

Veel ouders stimuleren hun kinderen om al vanaf vroege leeftijd te gaan sporten. Vaak is het eerst zwemmen, vervolgens een teamsport of individuele sport. Gelukkig kent Houten veel manieren waarop kinderen kennis kunnen maken met diverse sporten waardoor er een grote keuze is.

Voor kinderen is het in beweging komen, het plezier maken en het contact met andere kinderen van hun leeftijd vaak erg belangrijk. Winnen is ook leuk, maar plezier in het bewegen, dat is waardoor kinderen vaak blijven hangen.

Bij wedstrijden komen ouders vaak kijken of hun kinderen kunnen winnen van het andere team, hoe het met het team gaat en om hun kind of kinderen aan te moedigen en te steunen.

Een positief sportklimaat is de afgelopen jaren steeds meer in het nieuws gekomen.

Vanaf de zijlijn proberen ouders en coaches namelijk ook vaak de kinderen en het team aan te moedigen, meestal met positieve uitingen, maar soms ook met minder positieve uitingen. Wellicht hoort u ze ook nog af en toe wel tijdens de wedstrijd.

Gelukkig zijn er diverse manieren om hiermee om te gaan. Middels bijvoorbeeld theatervoorstellingen en interactieve meetings wordt er bewustwording gecreëerd bij ouders en coaches dat met een positieve aanpak een veel grotere winst behaald kan worden.

Uiteindelijk gaat het niet om winnen of verliezen, maar om het plezier in de sport, dan komt het resultaat namelijk vanzelf.

We zijn dus al op weg naar een positief sportklimaat, maar we hebben nog een paar stappen te zetten. Helpt u mee?

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love