Brouwerij Hommeles wint prestigieuze bierprijs

1 april 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Grand Café Houten
  6. /
  7. Brouwerij Hommeles wint prestigieuze...

Brouwerij Hommeles uit Houten heeft met zijn bier ‘Brewers Breakfast’ een gouden medaille gewonnen op een belangrijke bierwedstrijd in Lyon. In de categorie ‘imperial stout’ kreeg het bier op smaak en aroma een 9.5. Dat leverde de gouden medaille op.

Reden voor een hoop hommeles en een feestje op Fort Honswijk, het bier-hoofdkwartier, vertelde brouwer Jos Eberson in het radioprogramma Grand Café Houten op Houten FM:

In de loop van 2021 werd brouwerij Hommeles benaderd om een exclusief bier te brouwen voor de adventskalender van een grote bierpakketten leverancier. De opdracht was om iets bijzonders te brouwen dat nog niet eerder op de markt was gebracht. Jos Eberson – brouwer bij Hommeles – nam die uitdaging met beide handen aan en ontwikkelde een recept voor een Breakfast Stout. Dit type bier dankt zijn naam aan gebruik van haver en koffie tijdens het brouwen. Hommeles voegde daar nog cacao aan toe en heeft het bier maandenlang laten lageren op bourbonvaten waar maple syrup in heeft gezeten. Het resultaat: een stevige stout van 12% met uitgesproken koffie en chocoladetonen.

Lokale samenwerking
Het selecteren van de juiste ingrediënten is alles bepalend volgens brouwer Jos: “Wanneer we op zoek zijn naar specifieke toevoegingen voor ons bier laten we ons graag adviseren door lokale experts. In dit geval was ik op zoek naar een koffiesoort met een warm aroma, maar laag in vetgehalte. Vettigheid is iets wat je tijdens het brouwen zoveel mogelijk probeert te vermijden omdat het de kwaliteit van de schuimkraag aantast. Voor advies ging ik langs bij mijn buurman Barista de Dominee in Schalkwijk. Hij raadde mij ‘women of serrenia coffee’ aan. Colombiaanse koffie van een initiatief dat alleenstaande moeders en gevluchte vrouwen de gelegenheid biedt om met werk in de koffie-industrie een succesvol bestaan op te bouwen.”

Brouwen, wachten en vertrouwen
Na het verzamelen van alle ingrediënten werd het bier met veel liefde gebrouwen en weggelegd op de bijzondere houten vaten waar maple syrup en bourbon in heeft gezeten. Maandenlang kreeg het bier de kans die prachtige smaken op te nemen. “En dan komt het moment van de waarheid”, vertelt Jos, “wanneer je voor het eerst kunt proeven of het recept dat je in gedachten had ook heeft uitgepakt zoals de bedoeling was. Gelukkig bleek het bier zelfs nog beter dan ik had durven hopen. Het is een van de beste bieren die we ooit hebben gebrouwen. Ik dacht meteen: dat moeten we inzenden voor een internationale biercompetitie!”.

De huidige voorraad Brewers Breakfast is helemaal uitverkocht, maar waarschijnlijk wordt hij dit najaar opnieuw gebrouwen. Binnenkort komt Brouwerij Hommeles wel met een nieuw barrel-aged bier met corona-thema, vertelt Jos bij HoutenFM: The Monster of Loch Down. Dat is een wee heavy Scotch ale gerijpt op whiskyvaten.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love