Column | De kermis

30 maart 2022

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. Column | De kermis

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Henk Donker.

Het mocht weer, na ruim 2 jaar, een kermis in Houten. Dus in het laatste weekend van maart was het weer zo ver. Voor peuters was het zelfs een kennismaking met dit fenomeen. Ik ben al jaren gewend om er een paar uur met mijn kleinkinderen heen te gaan, onder de noemer “opa Trakteert”. Elk jaar kost het wat meer, want het aantal kleinkinderen groeit ook en inmiddels zijn het er vijf. Een leuke familie gebeurtenis, en dat mag wat kosten. Alleen dit keer schrok is me het apenzuur. Voor het geld, dat je kwijt bent voor 3 a 4 attracties, kun je een hele dag doorbrengen in een gemiddeld attractiepark in Nederland. Het verschil is dan, dat het attractiepark ongeveer 30 attracties telt en je de hele dag onder de pannen bent. Hier ben je na 20 minuten klaar met een leeg getrokken portemonnee.

De gehanteerde prijzen zijn op het belachelijke af:

  • Ff touwtje trekken is 6 euro
  • Eendjes vangen 7 euro
  • Trampoline 6 euro

En ga zo maar door. Met mijn 5 kleinkinderen was ik in no time 100 euro kwijt en waren we binnen het uur weer thuis. Ik kan het nog sterker vertellen, in Drouwenerzand in Drenthe heb je een pretpark voor kinderen met 30 attracties en gratis friet, kroketten, ijsjes en limonade voor de hele dag voor 15 a 16 euro.

Hiermee de kermisprijzen vergelijkend resteert het woord “Schande”. Er wordt dan nog gekoketteerd met “Prijzen uitzoeken”, maar die kun je bij de Action voor 2 a 3 euro allemaal kopen, wat een winstmarges. Ik kan me niet voorstellen, dat na 2 jaren van thuis zitten de gemeente Houten het vel over de oren haalt bij de exploitanten met de staangelden. Houten heeft nl. voor de Horeca ook heel veel mededogen gehad.

Wat krijg je nu, iedereen was eindelijk na 2 jaar met uitgelaten kinderen op de kermis, je schrikt van de prijzen, maar gaat ze niet teleurstellen. Dus je blijft en betaalt. Maar ik zie dit in het najaar niet gebeuren dat men weer heen gaat en dan krijgen de exploitanten alsnog de deksel op de neus. Mijn reactie is dan, opa kan het nog maar 1 maal per jaar betalen.

Nu kan ik het nog betalen, maar je zult maar van het minimum moeten leven, dan kun je het je niet meer veroorloven en krijgen we echt een tweedeling in onze samenleving. Ik heb het gezien deze week, kinderen met 5 euro in de knuist rondlopend, wat te doen, 1 maal ergens in en voor de rest jaloers rondkijkend naar vriendjes, die wel in veel meer attracties konden.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love