Column | Het is niet meer geloofwaardig!! | Henk Donker

27 februari 2021

 1. Home
 2. /
 3. De Kijk Op Houten
 4. /
 5. Column | Het is...

Columnist Henk Donkers

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Henk Donker.

Laat ik beginnen met een paar uitgangspunten:

 • · Ja, de Pandemie is een feit en zorgt voor verschrikkelijke dingen
 • · Ja, je moet dusdanige maatregelen treffen om uitbreiding te minimaliseren
 • · Ja, hiervoor heb je iedereen nodig.

Maar bovenal heb je een visie nodig, hoe je het wilt aanpakken en waarom op die manier. Dat moet dan ook consistent zijn en gestoeld op bewijzen en ervaringen. Dat is de basis van de maatregelen. Verandert er wat in deze twee factoren, dan geeft dat voortschrijdend inzicht en kan e.e.a. op die basis worden aangepast.

Het belangrijkste om dit te doen is, dat je dan draagkracht houdt bij de bevolking. Wij zijn een zelfstandig en kritisch denkend volk, die zich niet met een kluitje in het riet laten sturen. En dan komt er een moment etc. Het lijkt er op, dat, dat moment nu met rasse schreden nadert.

Regeren is voor uit zien en het lijkt er op, dat men vindt, dat er niet vooruit gekeken klopt en zowel, met oogkleppen op.

Ga eens zoeken, waarop de maatregelen zijn gebaseerd. Dan vind ik eigenlijk maar 1 alles overstijgend argument, dat overal wordt gehanteerd. Dat is:

Zo weinig mogelijk contactmomenten.

Daar moeten dan ook de maatregelen op zijn gebaseerd. Het vervelende is, als in een bepaalde sector of bepaald gebied de cijfers weer oplopen, dan treedt e paniek op en worden links en rechts maatregelen, die mensen beperken. Ze worden dan niet getoetst aan het basis uitgangspunt.

Laat ik dat nu eens wel doen door een aantal zaken door te nemen:

We doen er maar 5 en gaan kijken hoe het zich verhoudt tot de resultaten:

 1. Alleen de winkels open, die voor eerste levensbehoeften nodig zijn en de rest gesloten
 2. De horeca dicht
 3. De avondklok
 4. Buitensport niet meer in groepsverband
 5. Contactberoepen ook niet laten practiceren.

Ad1: De relevante winkels alleen open.

Dit vind ik het grootste lachertje van alle maatregelen, laat ik ze verdelen in supermarkten en overige winkels. De laatsten zie je heel consequente regels hanteren, Ook met iemand aan de deur om maximaal aantal klanten te borgen. Het aantal bewegingen wordt echt niet zoveel minder, want een deel van wat je normaal shopt is ook in de supermarkten en met bestel en haal af is het redelijk druk geworden bij de deur. Je mag niet naar binnen, waar de toonbank voor de 1.5 meter zorgde, maar gaat nu achter een klein tafeltje. Daarnaast verwonder ik me over winkels die blijkbaar heel nodig zijn en open mogen zoals slijterijen, opticiens, stomerijen (ik mag geen vieze kleren aan, maar geen nieuwe kopen) etc. En dan de supermarkten, ga eens rustig buiten staan kijken:

 • 1 klant per 10m2? Ja maar 6 m2 is al een schap, dus ze lopen over elkaar heen
 • 1 persoon per karretje, Nou wie handhaaft, dat echtparen allebei een karretje nemen en uitgebreid in de winkel overleggen? Niemand.
 • Tegen de looprichting inlopen? Doe je toch gewoon
 • Over elkaar heen hangen om wat uit de schappen te pakken?

Nee als er ergens niet gehouden wordt aan het uitgangspunt, dan is het in de supermarkt, een bron van besmetting.

Ad2: De horeca dicht

Hoe zo verminderen bewegingen en contactmomenten. Laten we eerst vaststellen, dat er vele soorten van horeca zijn. Maar ik verdeel ze in de natte en droge horeca. De eerste zijn de kroegen etc. waar ik me nog wat bij kan voorstellen, maar het andere:

 • De tafels staan ver uit elkaar
 • Terrassen tijd komt er aan en is in de buitenlucht
 • Er vindt een zorgvuldige registratie plaats

Dus wat is het risico, nu gaan meer mensen naar afhaalcentra als cafetaria’s etc., waar zich gewoon rijen vormen, het bezorgen groeit explosief, dus hoezo minder contacten. Hoe dicht komt men bij elkaar bij pinnen aan de deur? Dus ook hier geldt het argument niet

Ad3: De avondklok

Heeft dit werkelijk zo’n effect. Hoe groot was het bewegingsverkeer in de avond. Ik onderken 3 soorten:

 • Even bij iemand op bezoek (met meer personen)

o Dit gebeurt nu gewoon overdag, dus een ander moment

 • Een vergadering of sporten

o Dit kon al niet door andere maatregelen

 • Bewust uitgaan of een feestje bouwen

o Belanghebbenden zorgen voor 21.00 uur op plaatst van bestemming te zijn en wat is nu 04.30 uur voor iemand die een feestje bouwt. Mijn zonen waren meestal nog niet thuis.

Ad4: Buitensport niet meer in groepsverband

Het is buiten en praktijk wijst uit, dat besmettingen minimaal zijn. Na een stroeve start blijken er in de topsport toch minimale besmettingen te zijn. Hoeveel zullen het dan bij jeugd zijn?

Ad5: Contactberoepen

Hier schijnt nu beweging in te zitten, maar kijk eens naar alle zorgdiensten, waar mensen heel dicht bij elkaar komen. Behalve in de verpleeghuizen, zijn ook hier besmettingen minimaal, dus daar zit het primaire probleem niet.

Mensen zien dit ook en stellingen zijn dus niet houdbaar, dus er gaat gemord worden. Het vervelende is, dat men bij elke nieuwe maatregel kritischer wordt. En eenmaal verloren vertrouwen krijg je zo maar niet terug.

Ik zie wel 1 heel belangrijke maatregel:

 • Strak regisseren van supermarkt bezoek en handhaven. En zet stevige mensen bij de deur en geen vakkenvuller van 17 jaar
 • Dezelfde maatregelen in grotere winkels als Action, Hema etc.

Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love