Burgerinitiatief windmolens

26 februari 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Burgerinitiatief windmolens

Meer dan vijfenzeventig inwoners van Houten hebben op 26 februari 2021 bij de griffier van de gemeente Houten een burgerinitiatief ingediend.

Deze inwoners vinden dat de gemeente het voorzorgsprincipe moet toepassen en de bewoners tegen de gezondheidseffecten van mega-windmolens in bescherming moet nemen. Om inwoners te beschermen moeten windmolens op 10x de turbinehoogte van dorpskernen worden geplaatst.

De afgelopen maanden hebben bewoners en stakeholders actief kunnen meepraten over de regionale energiestrategie van de Kromme Rijnstreek. De gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Wijk bij Duurstede en Houten willen tot 2030 115 tot 180 hectare zonneveld aanleggen en 5 tot 8 windmolens met een tiphoogte van 241 meter plaatsen. De masthoogte van deze molens is 166 meter. De indieners van het burgerinitiatief maken zich grote zorgen over de gezondheidseffecten van deze enorme windmolens. Ze zijn bijna 2x zo groot als de windmolens die in het windpark Houten staan. Audioloog Jan de Laat, verbonden aan het LUMC, waarschuwt voor de gezondheidseffecten van deze windmolens en stelt dat om die reden windmolens op 10 x de masthoogte moeten worden geplaatst. De vier samenwerkende gemeenten hebben zoekgebieden geïnventariseerd en een aantal van die zoekgebieden ligt veel dichter bij woonkernen dan 1.660 meter. Voor de initiatiefnemers van het burgerinitiatief alle aanleiding om met alternatieven te komen.

Als mocht blijken dat met deze grens de Kromme Rijnstreek geen of niet voldoende windmolens kan plaatsen, stellen de initiatiefnemers van het burgerinitiatief voor om dit te compenseren met extra zonnevelden. De vraag is nog wel of er niet elders in het Kromme Rijngebied plekken zijn waar windmolens zonder gezondheidsrisico’s voor inwoners kunnen worden geplaatst. Er lijkt bijvoorbeeld veel ruimte in de bossen in de Utrechtse Heuvelrug. Die ruimte wordt door de vier gemeenten nog niet benut.

U kunt het burgerinitiatief vinden op de website van Stichting Mooi ’t Goy:  https://mooi-t-goy.nl/burgerinitiatief/

Gelabeld als

Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love