COLUMN | CULTUUR | RIAN LOS

23 januari 2021

  1. Home
  2. /
  3. Geen categorie
  4. /
  5. COLUMN | CULTUUR |...

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Rian Los

Een column schrijven over cultuur is in deze tijd niet eenvoudig. Het theater nog steeds gesloten, bibliotheek dicht, scholen dicht en kerken vooral online. Sporten zeer beperkt, thuiswerken blijft de norm. Protesten tegen de lockdown nemen (gelukkig niet in Houten) af en toe grillige vormen aan. Maar tja, wat is de definitie van cultuur? Is dat ook niet gewoon hoe we met elkaar omgaan? De ongeschreven regels van de samenleving? Wat is de Houtense cultuur eigenlijk?

Ik heb dat twee jaar geleden op een heel fijne manier ondervonden. In 2019 moest ik door ziekte heel vaak naar het ziekenhuis en kon heel weinig doen. Ik heb een lieve buurvrouw gevraagd of zij een appgroep in het leven wilde roepen waarin ik via haar een beroep kon doen op mensen die mij af en toe naar het ziekenhuis wilden vergezellen, eens wilden koken of (toen was het zwembad nog open) met mij wilden zwemmen of naar taichi-les brengen. Iedereen die aanbood op de een of andere manier te willen helpen verwees ik naar die buurvrouw. Om niemand in verlegenheid te brengen zat ik zelf niet in de app-groep maar bij elke hulpvraag was hulp in vijf minuten geregeld! En er zaten mensen in de groep waarvan ik voorheen alleen de voornaam kende, of niet eens waar ze woonden.

Wat een warmte heb ik ervaren en wat een leuke contacten heb ik eraan overgehouden.
Ik heb ook leuke verhalen gehoord. Zo vertelde iemand die mij vergezelde in de wachtkamer over haar kleindochter. Die was een jaar of tien, en behoorlijk eigenwijs. Oma vroeg haar waarom ze nou niet eens gewoon gehoorzaam kon zijn. Kleindochter vroeg daarop: “wat is dat, gehoorzaam?” Oma antwoordde dat je dan doet wat iemand vraagt. “Tja, daar kan ik niet aan beginnen” had het meisje gezegd. Uiteindelijk deed ze wel wat oma vroeg, om oma een plezier te doen.

Ik denk eerlijk gezegd dat dat ook een beetje onze cultuur is: iets doen (of niet doen)
omdat het een opgelegde regel is, voelt anders dan iets doen om iemand te helpen of een plezier te doen.
Wellicht zijn de coronaregels makkelijker te accepteren als we weten dat we elkaar ook op die manier een plezier doen: we voorkomen een nog langere lockdown en dat we elkaar ziek maken, en bovendien ontlasten we de zorg, die je – weet ik uit eigen ervaring – volkomen onverwachts opeens heel hard nodig kunt hebben.

Hou vol mensen, niet om de regeltjes te volgen, maar gewoon omdat we aardig zijn voor elkaar! We hebben in Houten een cultuur van aardig zijn voor elkaar, dat heb ik aan den lijve ondervonden, laten we dat vooral zo houden.

Overigens: met mij gaat het weer goed, en bij de controles worden geen nare dingen meer gevonden. Nare tijden gaan voorbij en ook in nare tijden gebeuren mooie dingen. Ik weet ook zeker dat het met Houten en Nederland ook goedkomt!
Rian Los


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love