Gratis financiële check groot succes

15 mei 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Gratis financiële check groot...


Afgelopen week organiseerde Woningcorporatie Woonin samen met Werk en Inkomen Lekstroom en de gemeente Houten een gratis financiële check voor inwoners. Met dit initiatief willen de organisaties inwoners helpen om hun weg te vinden in het woud van financiële regelingen en toeslagen. De bijeenkomsten waren zo succesvol dat de vrijwilligers van Schulphulpmaatje en het Info spreekuur een deel van de bezoekers naar een volgend inloopspreekuur moesten verwijzen.

Ruim 100 inwoners doen de check
De opkomst op woensdag 10 en donderdag 11 mei was veel hoger dan verwacht. Ruim 100 inwoners van de gemeente Houten deden de gratis financiële check. De opkomst was zo groot dat de vrijwilligers niet iedereen direct konden helpen. Daarom staan de vrijwilligers de komende periode ook tijdens de reguliere infospreekuren paraat om inwoners te helpen.
Richard Makkinga deed de financiële check voor twee inwoners die hij begeleidt. Hij vindt het een mooi initiatief. ”Ik weet zeker dat er veel inwoners zijn die al jarenlang van een bijstandsuitkering leven en niet alle regelingen kennen. Zo lopen ze regelingen mis, waar ze wel recht op hebben. Ik was dan ook blij verrast dat ik zoveel mensen zag. Helaas bereikt dit spreekuur nog niet alle mensen; daarvoor moet er nog meer gebeuren.”
Dat de belangstelling zo groot is komt volgens vrijwilliger Frans van Heerden door de stijgende energieprijzen en de fors duurdere boodschappen. Steeds meer huishoudens staan onder financiële druk. “We hebben veel mensen op weg geholpen bij de aanvraag van een toeslag of speciale regeling. Daar worden wij als vrijwilliger blij van.”

Huiswerk goed gedaan
Er waren ook veel bezoekers die alles zelf al hadden geregeld. Zij werden gerust gesteld dat ze hun huiswerk goed gedaan hadden. Frans: “Wat mij opviel, was de relatieve onbekendheid met de gemeentelijke regelingen zoals Bijzondere Bijstand. Ook waren er veel vragen over de regeling huurverlaging voor huurders die onder de 120% grens van het sociaal minimum vallen.”

Krachtige samenwerking tussen corporatie en gemeente
Volgens programmamanager Charles Verwimp van Woonin was de organisatie van deze inloopmomenten een schot in de roos. “Blijkbaar is er veel behoefte aan. Hopelijk leidt deze actie tot nog meer financiële checks van bewoners. We zijn dan ook heel blij met deze samenwerking”
Beleidsmedewerker Hennie van Vlastuin van gemeente Houten ziet dat in de praktijk veel mensen de weg niet weten te vinden als het gaat om toeslagen en regelingen. “We proberen van alles om hen te bereiken, want de problematiek treft een brede groep. Denk aan mensen van wie het salaris vermindert, zoals bij pensionering. Maar ook bij ZZP-ers en mensen die hun baan of relatie verliezen.”

Wekelijks Info spreekuur
Inwoners die de speciale inloop momenten hebben gemist, kunnen geholpen worden door vrijwilligers van het Info spreekuur. Dit is elke woensdagavond van 19.00 tot 20.30 uur en vrijdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur in het gemeentehuis. Inwoners van gemeente Houten kunnen zonder afspraak langskomen voor een gratis adviesgesprek.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love