Column | Bedacht, gedacht en gezet!

5 februari 2022

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. Column | Bedacht, gedacht...

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Robin van Sportpunt Houten.

Columnist Robin | Bron: Sportpunt Houten

Het is een bewolkte dinsdagmiddag en de kinderen zitten verspreid over diverse tafels in de sporthal. Alle groepen van een van de middelbare scholen zijn deze middag uitgenodigd bij het toernooi. In de ochtend is er al een basisschool langs geweest met de kinderen om ze kennis te laten maken met deze takken van sport. Zowel de leerlingen als de docenten vonden het een waardevolle ochtend en hebben met enkele aanbieders al afspraken gemaakt om nog eens een workshop te geven op de school.

Een van de docenten stoot een andere docent aan en zegt glimlachend: “Volgens mij zijn ze nog nooit zo stil geweest”. De andere docent lacht zachtjes en knikt instemmend. Ze zitten met 5 docenten op de tribune, genietend van een drankje en omlaag kijkend naar de sporthal waar de kinderen regelmatig schreeuwend, gillend en lachend door heen rennen, maar waar nu af en toe alleen wat gelach hoorbaar is, en verder de zachte top40 playlist die op is gezet.

Verspreid in de sporthal zijn diverse sportaanbieders gestationeerd. Elke aanbieder heeft een eigen deel van de sporthal, welke zij zelf hebben mogen aankleden en versieren. Banners, kleurrijke kleden en slingers zijn her en der verschenen, maar waar de damvereniging damstenen heeft kunnen vinden ter grootte van een klein matje, dat vraag ik me nog steeds af.

Schaakstukken, damborden, kaartspelen en Go-stenen liggen trots op de tafels, te wachten om verschoven, verplaatst of gespeeld te worden. Tussen de rondes door zorgen de spelleiders voor het opnieuw klaarzetten van de spellen, en verplaatsen de kinderen zich als schaakstukken op een bord van het ene veld naar het andere veld. Met opperste concentratie met hier en daar wat gefluister of een spontane lachbui, spelen de kinderen gedurende tweeënhalf uur diverse spellen.

Denksport, een term die de laatste tijd steeds meer populariteit vergaart. Hoewel men fysiek wellicht wat minder actief aan de gang is, is het brein daarentegen hard aan het werk.  Het analytisch vermogen, cognitie, geheugen en de mogelijkheid om in verschillende scenario’s vooruit te denken, worden allemaal op de proef gesteld. Ik moet ook eerlijk bekennen, als iemand die vroeger redelijk wat geschaakt heeft, kon het tijdens sommige potjes toch echt wel knap benauwd worden en de hartslag behoorlijk omhoog schieten.

Gezeten aan een tafel, met opperste concentratie, oefenen de deelnemers van deze sporten hun technieken, reactievermogen en sluwheid. Met een hoge hartslag, ogen die over het veld heen darten om openingen te ontdekken en zweet dat zich begint te vormen op het voorhoofd. Lukt het om de andere speler of spelers op het verkeerde been te zetten? Om de tegenstander in een hinderlaag te lokken? Naar wie gaat de winst van het potje toe?  De winst is natuurlijk niet het voornaamste doel om te spelen, maar wel een welkome bijkomstigheid.

Wist u dat Houten ook diverse denksportverenigingen bezit? Er zijn allerlei mogelijkheden om ook uw brein te laten sporten. Schaken, bridgen, dammen, het kan allemaal. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens contact op.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love