Column | Alle lokaal actieve politici verdienen uw aandacht!

29 januari 2022

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. Column | Alle lokaal...

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Paul van Ruitenbeek. 

Deze column is ook als podcast te beluisteren via deze link

Columnist Paul van Ruitenbeek

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Terwijl landelijk het nieuwe kabinet is geïnstalleerd en het door de versoepelingen lijkt alsof corona niet meer bestaat, blijven de besmettingen ons om de oren vliegen. Het vertrouwen in de aanpak van de overheid daalt met grote stappen. Ik heb een stukje debat gekeken over het regeringsakkoord en ik was -opnieuw- versteld over hoe de partijen op de flanken het debat menen te moeten voeren. Waar menigeen kritiek had op Kamervoorzitter Bergkamp, had ik het met haar te doen. Hoe moet je als eenzame voorzitter orde houden als mensen eigenlijk niet meer bereid zijn zich naar een bepaalde orde te voegen? Hoe kun je debatteren als je alleen maar elkaar verbaal met de grond gelijk maakt?

Lokaal kunnen onze lokale politici daar weinig aan doen. Het lokale CDA is bijvoorbeeld afhankelijk van de landelijke successen, maar ook van de blunders die landelijk worden gemaakt. Dat beeld kan zelfs een goedwillende jonge lijsttrekker als Robert Pelleboer lokaal niet wegpoetsen. De landelijke meet-ups van Jesse Klaver kunnen vanwege corona niet meer doorgaan en de energie die rondom Jesse Klaver hing is wel een beetje verdwenen. De lokale top 3 van dames bij GroenLinks, recent op stralende wijze op de gevoelige plaat gezet bij de Oosterlaakplas, mag een poging doen toch lokaal het verschil te maken. Duidelijk is wel dat Hilde de Groot als wethouder grote invloed heeft gehad op het Houtense coalitieakkoord van de afgelopen vier jaren, maar het is haar niet gelukt alle GroenLinks-leden daarin blijvend mee te nemen. Houtense Windmolens bleken ook voor GroenLinks een moeizaam bestuurlijk onderwerp waarin de gemeente iedere ingenomen positie moet bevechten. De VVD lijkt landelijk altijd weg te komen dankzij bravoure, ook lokaal heerst er altijd een opgewekte spirit onder leiding van Eef Stiekema. Bestaande belangen mogen gezien én verdedigd worden. De campagnefoto werd als duidelijk statement gemaakt bij de Koninklijke Munt, gevestigd in Houten. Leuk dat lokale jolijt bij aanvang van de verkiezingsstrijd.

En de ChristenUnie? Ja, die club heeft het lokaal niet makkelijk gehad de afgelopen raadsperiode. Wethouder opgestapt, nieuwe ingevlogen. Volledige fractie vernieuwd. Kinderboerderij gesloten, opnieuw gestructureerd en met een nieuwe naam via een aanbesteding aangeboden in de markt ter exploitatie. Resultaat: geen inschrijvingen. Zou u onder de condities van de gemeente er aan beginnen? Maar toch, ook aan de goede bedoelingen van de ChristenUnie zal het niet liggen.

Nou is het niet zo heel moeilijk om een wat prikkelend stukje te schrijven waarin wat lokaal politiek gevoelige onderwerpen worden uitgeserveerd. Het besturen van een gemeente in ons complex georganiseerde land is niet gemakkelijk en vraagt van politici veel kennis, kunde en doorzettingsvermogen. En in de Houtense politiek lopen, zo is mijn bescheiden mening, behoorlijk wat capabele mensen rond die nadenken over de toekomst van ons dorp (of zo u wilt: stad).

Voor wie er een beetje oog voor heeft is zichtbaar dat alle in de raad aanwezige partijen, inclusief de nieuwe partij NatúúrlijkHouten inmiddels hun proeve van bekwaamheid hebben gepresenteerd. Dat noemen we dan een verkiezingsprogramma. Daar staat in waar ze met Houten naar toe willen. Nieuwe mensen staan te trappelen om in de raad te komen en komen op de kieslijst. Het zijn mensen die allemaal, stuk voor stuk, zich verbonden voelen met Houten en daar tijd en energie aan willen besteden. Daar mogen wij, inwoners die dat allemaal van een afstandje gadeslaan, best waardering voor hebben. Als zij het werk niet doen, wie dan wel? En neemt u maar van mij aan, ze worden er niet rijk van en ze vullen ook niet hun zakken.

Er valt dus iets te kiezen. Maar wat dan, wie dan? Vanuit het gemeentehuis komt er in ieder geval een nieuwe impuls vanuit een volledig vernieuwd griffieteam. Er is een ambitieuze raadscommunicatieadviseur aangetrokken die als taak heeft de raad met de inwoners te verbinden. Een beter moment om daar mee te beginnen is er niet, zo vlak voor de verkiezingen. Maar om te verbinden moet er ook iemand verbonden worden. Dat bent u, de kiezer. Daarom krijgt u van mij een advies om uw stem te kunnen bepalen. Kijk niet alleen naar wat er gebeurt in de landelijke politiek, maar beoordeel politici van alle partijen op hun lokale ambities en hun lokale resultaten. Daar kunt u meer over horen in debatten, zoals het slotdebat van de gemeente in Schoneveld, maar ook het debat van de Fietsersbond en het debat van de in het buitengebied actieve stichtingen. Maak er wat tijd voor, zodat u weloverwogen uw stem uit kunt brengen. Ik hoop u daar als betrokken inwoner te zien want met uw stem heeft u invloed op uw eigen leefomgeving. Doen!


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love