Sfeervolle LED verlichting in katholieke kerk Houten

Geschreven door on 14 november 2018

De oude energieverslindende lampen in de katholieke kerk van Houten worden vervangen door geavanceerde, duurzame LED lampen. Het huidige stroomverbruik, ca. 6800 KWH op jaarbasis, wordt met het realiseren van nieuwe lichtplan met maar liefst 90% verminderd. Een belangrijke stap voor deze kerk die het groene label draagt en actief aan de slag is met duurzaamheidsmaatregelen.
De oude 19 hanglampen zijn vervangen door 17 speciale armaturen, die strak onder de gewelven zijn gemonteerd. De accentverlichting op het priesterkoor en in de kapellen is vernieuwd en er is een tiental armaturen aangebracht die de gewelven meer benadrukken. Deze speciale armaturen geven dankzij hun reflectoren een extreem hoog rendement. De oude lampen hadden een koude groene lichtkleur.
De toepassing van LED verlichting in monumentale kerken is zeer complex. Er zijn veel aandachtspunten om rekening mee te houden. Goede lichtsterkte en kleurweergave, het voorkomen van verblinding, eenvoudige bediening in verband met de vele vrijwilligers, de mogelijkheid om de lichtsterkte te beperken en met de warmte-afgifte van de armaturen. Daarbij moesten er gaten geboord worden en kabels getrokken worden boven de gewelven van de zijbeuken.
De benodigde 35.000 euro is grotendeels opgebracht door parochianen en sponsoren. Duurzaamheidsfonds Houten schonk €10.000.


Reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *Current track

Title

Artist

Current show

HoutenFM Non-stop

00:00 12:00