Welzijn Houten 8 juni 2022

Welzijn Houten 8 June 2022

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Welzijn Houten 8 juni...

Op woensdag 8 juni hebben Felicitas Speth en Hilde Schijf met techniek van Paul Geerars weer een mooie uitzending WelZijn Houten! voor u gemaakt.

In het eerste uur sprak Felicitas  voor De Kleur van Houten! met ‘Miriam’, geboren in Congo en gevlucht voor de politieke situatie en de bloedige gevechten in haar land op hele jonge leeftijd. zij was 16. Eerst met haar moeder naar een buurland . mannen moesten net als nu achterblijven om te vechten..van daar stap voor stap alleen verder. In Kameroen kreeg zij haar oudste dochter, vader nooit meer gezien, omgekomen in de oorlog. als ‘Ama’ minderjarige zonder ouders. met haar 6 maande oude baby terecht gekomen in het AZC in Zwolle en van daar via Steenwijk naar Houten waar ze nu al 21 jaar woont met haar 3 kleine kinderen , de oudste dochter studeert in Amsterdam. Beelden en berichten over de oorlog in Oekraïne kan ze niet volgen, teveel herinneringen. Een gesprek met een onvoorstelbaar moedige, sterke vrouw die in de zorg werkt in Houten, heel veel van muziek houdt, blij is met haar internationale kerk in Overvecht en haar trauma’s in bedwang houdt door haar uitbundige lach.

In het tweede uur was het eerst de beurt aan Peter Regtuijt van de Senioren Zomerschool Houten om te vertellen over het mooie aanbod cursussen en workshops voor 50+ in Houten. Via de website, www.seniorenzomerschoolhouten.nl , kunt u het volledig aanbod vinden alsmede ook de button om u op te geven voor een activiteit. Kosten voor de activiteiten variëren van €5 tot €25 euro en voor ieder wat wils!

Daarna sprak Hilde met Rob Wouda, onze vaste, financiële man over de veranderingen bij het inloggen met DigiD. Op de digitale snelweg, het internet, is de DigiD uw persoonlijk identificatie middel. De DigiD wordt gebruikt om bij het inloggen eenduidig en betrouwbaar uw identiteit vast te stellen. Onder andere De Belastingdienst (Inkomstenbelasting, Toeslagen),  Mijn Overheid, SVB, Zorgverzekering en het Pensioenfonds hanteren inloggen met DigiD. Er zijn 2 gebruikersvarianten, via internet toegang: “Gebruikersnaam + Wachtwoord” of de Smartphone, de “DigiD app”. Per persoon is een aparte “persoonlijke ”Smartphone nodig. De eerste methode, met persoonlijke gebruikersnaam wordt niet meer als veilig beschouwd, omvat slechts één beveiliging-stap, dit kan vanuit de hele wereld gebruikt (gehackt) worden. De aanpassing: veilig inloggen met 2 stappen, een extra stap via een 6-cijfer sms-code, met of zonder mobiele telefoon, maar wel via een fysiek telefoon apparaat onder uw controle. Wat heb ik nodig? –  Mobiele telefoon  of  Smartphone/tablet met een simkaart (06-xxxxx), voor de App, of voor ontvangen SMS. Een Nederlands vast telefoonnummer voor het ontvangen van gesproken de 6-cijfer code, of Buitenlands telefoonnummer. Heeft u een partner, maar slechts een (1) telefoon, en wilt u beiden uw eigen DigiD kunnen gebruiken, dan kan dat niet samen via een (1) smartphone App. Aan 1 telefoonnummer kunnen wel 5 DigiD’s gekoppeld worden. Iedereen heeft dan zijn eigen gebruikersnaam. Partners kunnen hetzelfde wachtwoord gebruiken, makkelijk te onthouden. De Sms’en met de 6-cijfer code komen binnen op die ene telefoon. Wat moet ik nu nog doen? – Indien nog niet bekend, uw telefoonnummer doorgeven aan DigiD. Aangeven de 2-stap verificatie te gebruiken, vanaf oktober verplicht bij de Belastingdienst. Dat kan door in te loggen bij DigiD: ga naar www.digid.nl, zie daar veel uitleg, rechtsboven inloggen op mijn DigiD, controleer uw gegevens en aanpassen zoals gewenst. Heeft u een nieuw telefoonnummer dat dan doorgeven. Stap 2 verificatie aanzetten, volg de “knoppen” op de website. Opmerking: Belangrijke wijzigingen binnen uw DigiD omgeving dienen apart bevestigd te worden met een code. Deze code ontvangt u per brief op het bekende, uw, huisadres. En, als ik het allemaal niet meer begrijp? – Zoek hulp bij iemand- of een organisatie die u vertrouwt. De bibliotheek biedt hulp bij het afhandelen van digitale overheidszaken. De gemeente, Sociaal Team Houten (?), Info Spreekuur Houten (?). Uw vertrouwde ouderen bond biedt hulp, in deze KBO Houten Bunnik, www.kbohouten.nl.

Als u nog vragen hebt naar aanleiding van de onderwerpen of u wilt zelf graag een onderwerp voor ons programma aandragen: stuur ons een mailtje via welzijn@omroephouten.nl en wij zullen zo snel mogelijk reageren. Ook als u zich wilt laten interviewen bij De Kleur van Houten! kunt u ons mailen.

Welzijn Houten

Woensdag 10:00 - 12:00 uur

Meer info
Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love