Welzijn Houten 14 juni 2023

Welzijn Houten 14 June 2023

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Welzijn Houten 14 juni...

Op woensdag 14 juni hebben Isolde Vega, Paul Geerars (techniek) en Hilde Schijf weer een mooie WelZijn Houten! voor u gemaakt.

In het eerste uur ontving Isolde voor het programmaonderdeel ‘Houten Leest! Marjanne Haitsma. Marjanne bespreekt van de Argentijnse auteur Claudia Pineiro het boek Elena weet. De hoofdpersoon van deze thrillerachtige roman is de 63 jarige Elena die lijdt aan gevorderde Parkinson. Op indrukwekkende en aangrijpende wijze lees je hoe deze vrouw op zoek gaat naar de reden van de dood van Elena’s dochter Rita. Er wordt verteld over haar zoektocht naar Isabel, een vrouw die misschien meer kan vertellen over zaken rondom de dood van haar dochter. Ze heeft door haar ziekte met ernstige beperkingen in haar bewegingsvrijheid te maken en door het vlijmscherpe verhaal krijg je heel goed inzicht in wat Parkinson aan gruwelijke beperkingen oplegt in haar leven. Een bijzondere ontknoping van een heel bijzonder en intiem verhaal.

Isolde vertelt over het goed geschreven boek Papyrus, een geschiedenis van de wereld in boeken, door de Spaanse auteur Irene Vallejo. Vertaald door Adri Boon en verschenen bij Uitgeverij Meulenhoff. De auteur beschrijft in hoofdlijnen de geschiedenis van het boek en benoemt daarnaast heel veel leuke details. Ze legt interessante links naar de moderne tijd, denk aan voorbeelden van een bedrijf als MacDonalds of de moderne film. Haar taalgebruik is altijd hedendaags en boeiend en is nooit maar dan ook nooit saai. Als startpunt neemt ze de beroemde bibliotheek in Alexandrië waar voor het eerst bewust een verzameling boeken (papyrusrollen) werd aangelegd en toegankelijk gemaakt. Vanuit de Griekse en Romeinse tijd ontrolt zich vervolgens de geschiedenis van het boek.

De aandacht wordt in de uitzending gevestigd op twee belangrijke acties in de bibliotheek en de boekhandel. De eerste actie gaat over de Weken van het spannende boek. In de bibliotheken worden lezers en lezeressen lekker gemaakt met een grote verzameling zorgvuldig uitgekozen spannende boeken. Een van Isoldes favorieten is de detective schrijver Deon Meijer, detective schrijver uit Zuid Afrika en vrijwel al zijn titels zijn vertaald in het Nederlands. Een fijn spannend verhaal is Prooi, met natuurlijk inspecteur Bennie Griessel in de hoofdrol. Het boek start met twee verhaallijnen die in deel twee bij elkaar komen. De belangrijkste verhaallijn speelt zich af in Zuid Afrika waar een oud politieagent gruwelijk en onverwacht raadselachtig wordt vermoord. De tweede verhaallijn vind je meer in Europa. Bordeaux, de Perigord, Parijs en Amsterdam waar een huiveringwekkende moord met politieke implicaties wordt voorbereid. Lekker lezen en niet voor het slapengaan, want dan doe je geen oog meer dicht.

En kijk ook even op de website van de bibliotheek. De actie Zomerlezen gaat binnenkort van start en dat levert je een lekkere stapel boeken op voor in de vakantie en misschien zelfs een prijs voor de beste foto. Voor iedereen, niet alleen leden.

In het tweede uur heeft Hilde aandacht voor Long Covid; actueel omdat Minister Kuipers eerder deze week veel geld heeft vrijgemaakt voor onderzoek en om zorgpersoneel dat is uitgevallen door Long Covid te compenseren. Op 15 maart van dit jaar had Hilde een mooi gesprek met Liesbeth Werensteijn, Long Covid-patiënt. Van dit indringende gesprek is een mooie podcast gemaakt die in dit uur opnieuw is uitgezonden.

Als u naar aanleiding van deze uitzending nog vragen heeft voor ons (of onze gasten) of u wilt een onderwerp aandragen, wellicht dat u bij ons kleine team wilt aansluiten om wekelijks dit mooie programma te maken: mail ons op welzijn@omroephouten.nl

 

Welzijn Houten

Woensdag 10:00 - 12:00 uur

Meer infoHuidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love