Welzijn Houten 7 juli 2021

Welzijn Houten 7 July 2021

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Welzijn Houten 7 juli...

Welzijn Houten 7 juli 2021
Weer een gevuld programma deze week , met Houten leest, de plusbus en de filmrubriek. Dit maal lag de presentatie bij Isolde en Henk, terwijl Paul aan de knoppen zat.

In het eerste uur Houten Leest! daarin interviewt Isolde Vega Rogier Wierx over het Boek der fluisteringen, een kroniek waarin wordt verteld over gevluchte Armeniërs in het Roemenië van ná de eerste wereldoorlog. Na de genocide op de Armeniërs vluchten veel van hen Turkije (toen: het Ottomaanse Rijk) uit en in de diaspora proberen zij hun leven opnieuw in te vullen. Hoewel ze in Roemenië een betrekkelijk veilige omgeving vinden, wordt er door hen alleen fluisterend gesproken over de vreselijke gebeurtenissen die zoveel leed hebben veroorzaakt. Het interview wordt omlijst door Armeense muziek, gespeeld op de Duduk. Deze sfeervolle fluit werd al voor het begin van de jaartelling door Armeniërs bespeelt.

De tweede gast is Marlies Medema. Zij is de Houtense schrijfster van het boek “Papieren paradijs”. Haar boek gaat over Anna die in de 19e eeuw met haar man, een dominee, mee gaat naar Suriname. De dominee is een bijzondere man waarover een en ander valt te melden, ze gaat ook niet helemaal vrijwillig mee. En natuurlijk is het een bijzonder gegeven dat het gezin heeft gewoond in de pastorie in ons eigen Schalkwijk. Marlies heeft het systematisch aangepakt bij het schrijven en heeft goed de historische lijn van het verhaal gevolgd. Leuk weetje: ze is al met een tweede boek bezig.

Het derde interview vanochtend is met Nienke Rijkeboer, coördinator van Het Taalhuis in Houten. Het Taalhuis richt zich op volwassenen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij lezen en schrijven in de Nederlandse Taal. Het Taalhuis krijgt vooral via mond tot mond reclame haar doelgroep binnen. Die doelgroep is zeer divers en kan bestaan uit Houtenaren afkomstig uit een ander land of het kunnen mensen zijn die op een bepaalde leeftijd merken onvoldoende goed te kunnen lezen en schrijven. Nienke vertelt dat er geprobeerd wordt aan elke volwassene maatwerk te leveren. Dat kan door de hulp en inzet van veel vrijwilligers. In september is de week van het Lezen en schrijven, dan komt dit onderwerp nog een keer terug. Verdere informatie zie: https://www.bibliotheeklekijssel.nl/taalhuis/taalhuis-houten.html

In het tweede uur was er een gesprek met Frans van Rooijen over de plusbus, die weer gaat rijden op 1 augustus. De plusbus is voor ouderen, ouder dan 55 jaar en biedt 7 plaatsen aan senioren voor georganiseerde ritjes. Een kleine 20 tochten per maand, van leuk door de omgeving, naar een lunch buiten of museum Voor 15 euro krijgt men maandelijks het programma toegezonden (op papier 24 euro per jaar).
Nieuwe deelnemers/abonnees zijn welkom: hoe en waar aanmelden voor een abonnement op het programmaboekje: telefoonteam@plusbushouten.nl of bellen naar 06 105 77 815 op maandag- of donderdagochtenden tussen 10 en 12 uur. De plusbus draait volledig op vrijwilligers. Ze zijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor Telefoonteam en Programmateam. Aanmelden via prteam@plusbushouten.nl .
Afgesloten werd met een ode in de filmrubriek aan Sylvester Stalone en Arnold Schwartzenegger.

Welzijn Houten

Woensdag 10:00 - 12:00 uur

Meer infoHuidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love