Welzijn Houten 4 mei 2022

Welzijn Houten 4 May 2022

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Welzijn Houten 4 mei...

4 mei is de jaarlijkse dodenherdenking en Welzijn heeft zich hierbij aangepast. Daarom waren er 2 gasten in de studio die de laatste dagen van de oorlog en de bevrijding nog hebben meegemaakt. Weliswaar als kind, maar de oorlog heeft zo’n indruk gemaakt, dat ze heel veel herinneringen hebben. Te gast waren Ko Vernooy en Arie van den Tempel, geboren en getogen Houtenezen. Beiden zonen van een boer. Zij vertelden over al, wat er in Houten had plaats gevonden.

Onderstaand een stukje uit een kladje, dat een van beiden bij zich had om over te vertellen:
Tijdens de oorlog zijn Duitse soldaten kort bij boeren ingekwartierd geweest. Zij sliepen dan op de zolder. Er waren in zelfde huis ook onderduikers. Via de Duitse soldaten kregen ze Jam , op brood een ware traktatie. In de schuur was een gat gegraven met daarin illegale boter en kaas (zelf gemaakt). Daarboven op de planken zaten de Duitsers, zonder het te weten. De boerin maakte grote pannen stamppot voor de mensen, die in de hongerwinter om voedsel kwamen.
Fietsen hadden geen luchtbanden meer.
Een bombardement zorgde voor 13 doden.
En dit was nog maar een kleine selectie over hetgeen verteld is. De presentatoren hebben ademloos zitten luisteren. Het geheel werd gelardeerd door passende muziek met Glenn Miller en Vera Lynn.

Het laatste half uur hebben is gesproken met Hans Bruning van het 4 en 5 mei comité. Hij is tevens voorzitter van de stichting Vrede en Vrijheid. Hans Bruning wist veel te vertellen over het programma van 4 mei. Er is ook over de totstandkoming van de Haiku-prijsvraag voor de tegel op het herdenkingsmonument gesproken. Hiervoor is een Haiku-workshop gegeven, waarvoor grote belangstelling was.

Deze uitzending is gemaakt door Henk Donker,n Hilde Schijf met techniek van Paul Geerars. Als u nog vragen of opmerkingen heeft of u zou een item onder onze aandacht willen brengen: stuur dan een mail naar welzijn@omroephouten.nl

Welzijn Houten

Woensdag 10:00 - 12:00 uur

Meer info
Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love