Welzijn Houten 22 maart 2023

Welzijn Houten 22 March 2023

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Welzijn Houten 22 maart...

Op woensdag 22 maart hebben Isolde Vega, Hilde Schijf en technicus Paul Geerars weer een mooie WelZijn Houten! gemaakt.

Vandaag kwam in het eerste uur van de uitzending Houten Leest! aan bod. Isolde Vega presenteerde dit onderdeel. In de studio waren twee gasten aanwezig om te praten over de boeken die hen na aan het hart liggen. Marjanne Haitsma vertelde enthousiast over De nichtjes van auteur Aurora Venturini. Dit uit het Spaans vertaalde boek heeft als ondertitel “een roman van verdorven genialiteit’. Een apart verhaal, geschreven vanuit de hoofdpersoon Yuna, iemand die “schrijft zoals ze praat”. Zonder punten en komma’s, zonder alinea’s. Yuna wordt geboren in een familie waarin fysieke en mentale problemen extreem veel voorkomen. Ook zijzelf wordt als jong meisje gezien als iemand met grote achterstand op het gebied van denken, spreken en schrijven. In de loop van haar puberteit en adolescentie ontwikkelt zij zich tot een bekende kunstenaar. Door de verkoop van haar werk kan zij op vrij jonge leeftijd haar familie financieel ondersteunen. Dit heeft tot gevolg dat haar vertrouwen in eigen kunnen snel toeneemt. In het boek zie je dat terug doordat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van interpunctie en moeilijke woorden. Er gebeurt heel veel in deze – soms wat grotesk beschreven- familiegeschiedenis en heel bijzonder om te lezen.
Marjo Eurlings vertelt over De heks van Limbricht van Susanne Smit. Een historisch waar gebeurd verhaal uit het Limburg van de 17e eeuw, waarin beschreven wordt hoe vrouwen zonder steekhoudende reden op de brandstapel konden worden gebracht na een beschuldiging van hekserij. Hoofdpersoon Entgen Luyten is een wat oudere, kordate vrouw die haar eigen gang gaat. Ze weet heel veel over de natuur, trekt zich niet al te veel aan van sociale conventies. Wanneer haar dochter ongehuwd zwanger raakt neemt ze haar in huis. Al jong zorgt ze voor het gezinsinkomen en doet ze mee aan discussies over maatschappelijke onderwerpen. Uiteindelijk komt het zover dat ze een aanklacht aan haar broek krijgt voor hekserij. Ondanks alle zeer pijnlijke martelingen blijft ze dat ontkennen. Een mooi geschreven verhaal over een bijzonder moedige vrouw.
Het tweede boek waarover Marjo vertelt is De Omwenteling van Suzanne Jansen. In de twintigste eeuw veranderde het leven van Nederlandse vrouwen enorm. Suzanne Jansen vertelt hierover aan de hand van de geschiedenis van haar moeder Betsy, geboren in 1922 (vrouwenkiesrecht!) en die in 1947 trouwt. Zij krijgt nog te maken met het verbod op arbeid voor de gehuwde vrouw, dat pas is afgeschaft in juni 1956. Aan de hand van het leven van Betsy, die 4 dochters ter wereld brengt, lezen we over hoe tergend langzaam de Nederlandse vrouw juridisch gelijke rechten verwerft. En ook wel goed om je te realiseren dat tot 1971 in het wetboek bleef staan dat de man het ‘hoofd van de echtvereniging’ was en de vrouw aan hem ‘gehoorzaamheid was verschuldigd’. Honderd jaar na de geboorte van Betsy kunnen we gelukkig vaststellen dat er heel veel is veranderd in Nederland. Toch lijkt het raadzaam enige alertheid te behouden aangezien er met enige regelmaat conservatieve ideeën boven komen drijven. Door de mix van historische feiten en persoonlijke beleving is dit boek een echte aanrader.

In het tweede uur van WelZijn Houten! was het druk aan tafel. Voor de Week van het Geld die van 27 t/m 31 maart is waren aangeschoven: Hennie van Vlastuin (beleidsmedewerker minimaregelingen van Gemeente Houten), Jan Mol (voorzitter van Voedselbank Houten), Rita van Rooijen (coördinator bij Stichting Leergeld Houten) en Wil Holland (coördinator bij de Schuldhulpmaatjes Houten). Het uur startte met een vooraf opgenomen interview met Wethouder Sander Bos over de aanpassing voor de U-pas per 1 juli 2023 en waarom Stichting Leergeld zo belangrijk is. Daarna is het gesprek aan tafel verder gegaan. Wat is er allemaal aan regelingen voor mensen met een klein inkomen en waarom is het zo belangrijk om op tijd hulp en ondersteuning te vragen. Als u nu luistert via Uitzending Gemist en u wilt meer weten of u wilt zich aanmelden voor hulp staan hieronder de websites van onze gasten:
Voedselbank: https://www.voedselbankhouten.nl/
Stichting Leergeld Houten: https://www.leergeldhouten.nl/
Schuldhulpmaatjes Houten: https://uitdeschulden.nu/
Gemeente Houten: https://www.hulpwijzerhouten.nl

Een tweede uur dat eigenlijk te kort was om alles aan bod te laten komen. De gasten hebben ook toegezegd nog eens terug te komen bij Hilde om in de rust van een heel uur alles te vertellen over hun mooie werk.

Als u nog vragen heeft naar aanleiding van deze uitzending of u heeft een onderwerp voor ons, wellicht wilt u zich bij ons team scharen: stuur ons een mailtje via welzijn@omroephouten.nl

Welzijn Houten

Woensdag 10:00 - 12:00 uur

Meer info
Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love