Welzijn Houten 22 februari 2023

Welzijn Houten 22 February 2023

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Welzijn Houten 22 februari...

WelZijn Houten van woensdag 22 februari is gemaakt door Isolde Vega, Hilde Schijf met de techniek van Paul Geerars.

In het eerste uur van de uitzending een aflevering van Houten Leest! aan bod. In het interview vertelde Hans-Peter van Rietschoten over de 4 boeken die hij heeft geschreven. Twee van de vier gaan over de ziekte epilepsie, een ziekte die hem ongeveer 20 jaar geleden plotseling overkwam. De twee boeken Op weg naar het onbekende en Tijd, over epilepsie hoe het over ging gaan over de moeilijke periode waarin hij voor het eerst te maken kreeg met zijn ziekte en de lange periode waarin hij te maken kreeg met behandelingen en medicijnen. In het tweede boek beschrijft hij de uiteindelijke behandeling, de hersenoperatie. Het is indrukwekkend hoe de periode voor en na de operatie wordt beschreven. Deze geneest hem uiteindelijk van de ziekte. Toch ondervindt Hans Peter nog dagelijks de gevolgen van de operatie. In het interview vertelt hij dat hij de ziekte niet van zich af heeft geschreven , maar naar zich toe heeft geschreven.

In zijn boek ‘de geboorte van een opa’ vertelt hij over wat een fijne ervaring het was met zijn kleinzoon allerlei avonturen te beleven. In zijn laatste boek Dirigent zonder stokje was het nog niet zo makkelijk een heel verhaal zelf te verzinnen. Wel heeft hij veel plezier beleeft aan het schrijven, en werkt hij aan een nieuw binnenkort te verschijnen nieuwe titel. De boeken zijn te verkrijgen bij de lokale boekhandel. De kosten: rond de €20,00

In de uitzending vertelde Jantine van den Bosch over haar nominatie als beste voorlezer. Zij is werkzaam als actrice, stem actrice/voice over en presentatrice. Jantine heeft als stemactrice al honderden boeken voorgelezen. Nu is ze genomineerd voor Beste Voorlezer 2023, samen met nog drie andere stem acteurs. Dat is een enorme eer voor haarzelf en ook voor Houten. Wilt u op haar stemmen? Dan kan dat t/m 12 maart via: https://surveyhero.com/c/7us9gbib.

 

 

In het tweede uur van WelZijn Houten was de Burgemeester aan Zet! met zijn maandelijkse blik op Houten.
Hij was wat later in de studio omdat een gesprek met inwoners naar aanleiding van de Evenementenkalender wat was uitgelopen. De Evenementenagenda, vastgesteld door de Burgemeester, geeft aan welke evenementen in onze gemeente zijn aangekondigd. Dat betekent nog niet dat daar ook een vergunning voor is afgegeven. De vergunning kan pas worden verleend als de Burgemeester heeft afgestemd met de hulpdiensten en na inspraak van inwoners en belanghebbenden.
De Burgemeester heeft even stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne die vandaag een jaar geleden is uitgebroken. Omdat het er niet naar uitziet dat de oorlog snel voorbij zal zijn moet er nagedacht worden over het onderbrengen van vluchtelingen uit dit Europese land. Hiervoor zijn afspraken gemaakt voor een 3e locatie aan De Molen in Houten waar straks ruimte is voor 70 vluchtelingen.
Deze huisvesting zal na verloop van tijd kunnen worden ingezet voor woningzoekenden.
Aan De Molen is ook een groot pand gesloopt ten behoeven van nieuwbouw van 109 appartementen. Deze woonmogelijkheden zijn ook opgenomen in het Spoorboekje voor het realiseren van de woonopgave (in Houten bedraagt dat 4720 nieuwe woningen).

Op 15 maart as. zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de Waterschappen. Hilde had deze ochtend gebeld met het gemeentehuis omdat de stempas nog niet was bezorgd (dat kwam omdat deze week ze verzonden zijn en bij thuiskomst was deze idd ook binnen) en was verrast omdat de telefoon werd opgenomen met een bandje met een boodschap van Gilbert Isabella waarin hij haar welkom op het gemeentehuis heette en meldde dat een medewerker haar snel te woord zou staan. Hij had dit gehoord van een collega-burgemeester en vond het voor Houten een heel goed idee.
De verkiezingen zijn een belangrijk onderdeel van onze democratie. Met het kiezen van het Provinciale bestuur, kiezen we ook de leden van de Eerste Kamer. Het Provincie-bestuur gaat over belangrijke zaken als waar er gebouwd mag gaan worden, aanleg van wegen en bruggen en natuurlijk het Stikstofdossier. Dit zijn grote thema’s die op gemeentelijk beleid veel invloed hebben.
De Waterschappen, in Houten De Stichtse Rijnlanden, gaan over de waterhuishouding in Nederland en het is de oudste bestuurslaag die wij kennen in ons land (dat kun je ook nog merken aan de oude namen als Dijkgraaf en Hoogheemraad). Het Waterschap zorgt er o.a. voor dat er bij droogte voldoende waterreserves zijn maar bij teveel water (overstromingsgevaar bijv.) de dijken sterk genoeg zijn. Een klein onderdeel is bijvoorbeeld de muskusrat-bestrijding als dijkbescherming.
Belangrijk dus om goed voorbereid te stemmen om 15 maart as..
Afgelopen weekend was het weer carnaval, ook in onze gemeente. In het Goy waren De Laatste Stuiver en in Schalkwijk de Platneuzen in de weer geweest om een mooi feest te vieren. De burgemeester is bij beiden wezen kijken. Hij heeft complimenten voor de beide clubs en hun vrijwilligers die er al 55 jaar een mooi feest van maken.
Deze week was Houten en omgeving ook het toneel voor een grote militaire oefening en was er in Houten centrum een politie-oefening met de bereden politie.
Er waren zware heli’s boven Schalkwijk waar te nemen en paarden in de straten van Houten maar verder hebben we daar niet heel veel van meegekregen. Toch is het belangrijk dat deze oefeningen er zijn om onze hulpdiensten te trainen; Nederland ligt hemelsbreed niet van van Oekraïne af…
In de krant was vandaag te lezen over het Hitteplan van de gemeente. Wethouder Van den Berg is daarmee aan de slag. De verandering van ons klimaat zorgt ervoor dat we beter moeten nadenken over de gevolgen van droogte en warmte en hoe ons te beschermen daartegen.
Als laatste haalt onze burgemeester aan dat hij de nieuwsgaring van o.a. Omroep Houten en ‘t Groentje heel belangrijk vindt en er graag aan meewerkt om De Burgemeester aan Zet maandelijks te kunnen uitzenden. Hij zou ook graag vragen van inwoners tijdens deze uitzendingen beantwoorden. U kunt daarvoor mailen naar welzijn@omroephouten.nl

Hiermee kwam WelZijn Houten! van woensdag 22 februari aan het einde van de zendtijd.
Als u nog vragen op opmerkingen heeft over deze uitzending of u heeft mogelijke onderwerpen voor ons programma, dan kunt u ons mailen op welzijn@omroephouten.nl
Hier kunt u ook naar toe mailen als u bij ons mooie team wilt komen om zelf ook radio te maken.

 

Welzijn Houten

Woensdag 10:00 - 12:00 uur

Meer infoHuidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love