Welzijn Houten 2 februari 2022

Welzijn Houten 2 February 2022

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Welzijn Houten 2 februari...

Welzijn 2 februari 2022

Op woensdag 2 februari 2022 was het weer tijd voor een goed gevulde uitzending van WelZijn Houten! bij Omroep Houten gemaakt door Henk Donker, Felicitas en technicus Paul Geerars.

In het eerste uur zoals elk 2 weken “de kleur van Houten”. Dat betekent 3 kwartier genieten van een inwoner uit Houten, die hier niet de roots heeft. Vandaag in de kleur van Houten een gesprek met de in Suriname geboren Fariel. Een vrolijk interview met de aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht afgestudeerde muzikante en componiste. Nu studeert zij muziekwetenschappen aan de universiteit. Fariel is al enige jaren de vaste toetsenist in de unieke, super swingende vrouwen popgroep Lipsstick. Muziek van de groep en haar eerste singel draaien we in de uitzending. Meer muziek van Fariel en al haar andere bijzondere projecten zijn te vinden op haar eigen YouTube kanaal.  https://hyperfollow.com/farielsherir

Aan het eind van het eerste uur waren er nog een paar belevingen in de omgeving. Dat betekent, dat het sociale leven ook weer op gang komt.

Gemeld moet nog worden, dat het muziek thema dit maal was “Steden en landen”.

In het tweede uur van WelZijn Houten wederom een vol programma. Het is namelijk een goede gewoonte geworden om aan het begin van het jaar een kort overzicht te geven van de belangrijkste wetswijzigingen en de financiële consequenties.

Op deze site (https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/wijzigingen-per-1-januari-2022-wat-verandert-er-voor-jou/ ) kunt u e.e.a. grotendeels nog eens nalezen. Een leuk weetje in dit kader is, dat cadeaubonnen nu een minimum geldigheidsduur van 2 jaar hebben gekregen.

Natuurlijk werd er weer afgesloten met onze filmrubriek Kissing on the Backrow of the Movies, die dit maal ging over een aantal tijdsbeeld series, in deze:

  • Upstairs, down stairs
  • Down town Abbey
  • Father Brown
  • Call the Mid wife

Onder aan dit artikel kunt u er meer over lezen (Series en tijdsbeelden).

In de bioscopen komen volgende week echt de nieuwe films pas. In “aan de Slinger draaien deze week wel 2 interessante Films :

  • Eiffel ( over leven van de bouwer van de Eiffeltoren)
  • Het Huis Gucci

Als u zelf nog opmerkingen, vragen of onderwerpen heeft voor ons programma: stuur dan een mailtje naar welzijn@omroephouten.nl Dat kan ook als u deel wilt nemen aan De Kleur van Houten!.

 

 

Series en tijdsbeelden

Ik ben gek op series, die een bepaald tijdsbeeld vertegenwoordigen. Vooral als het Brits is, want zij zijn groots in het creëren en tonen van de juiste sfeer. Atijd klopt het tot op het juiste detail. Onderstaand mijn grootste aanraders. Trek er ruim de tijd voor uit.

Ik heb mijn vier grootste favorieten geselecteerd:

  • Upstairs, down stairs
  • Down town Abbey
  • Father Borown
  • Call the Mid wife

De eerste 2 gaan over de eerste 2 decennia van de 20iste eeuw, zo tussen 1905 en 1925.

Father Bown speelt begin 50iger Jaren en call the midwife begin 60iger Jaren.

Het is leuk de eerste 2 naast elkaar te zien. De eerste stamt al uit de jaren 70 en de tweede is recent, maar je ziet in beide series dezelfde zaken, die zich voor deden.

Gelijk is het wel en wee van rijke families met veel bedienden en hun beslommeringen, waarbij Upstairs in Londen speelt en Downtown op het platte land op een groot landgoed

Upstairs, Downstairs

Upstairs, Downstairs is een Britse dramaserie die op de Britse televisie werd uitgezonden van 1971 tot 1975.

De serie volgt het wel en wee van de aristocratische familie Bellamy en hun bedienden in het vijf verdiepingen tellende statige herenhuis aan Eaton Place no. 165 in Belgravia. Downstairs zijn de belangrijkste figuren de butler Hudson, de kokkin Mrs. Bridges en het hoofd van de meisjes Rose (een rol van Jean Marsh, die met Eileen Atkins de serie bedacht). De serie begint rond 1900 en de verhaallijn eindigt in de jaren dertig.

Deze personages spelen ook in de andere serie een prominente rol

De scènes waarin de dienstmaagd Rose een helderziende bezoekt, werden door de NCRV niet uitgezonden. Gesproken over een tijdsbeeld. Als reden werd gegeven dat helderziendheid niet overeenkomt met de beginselen van de christelijke publieke omroep. Tussen 1995 en 1996 werd de serie door de Nederlandse zender TV10 Gold, ook onder deze laatste titel, herhaald. Vanaf 20 oktober 2017 draaide de serie wederom op kanaal ONS, een Nederlands digitaal televisiekanaal voor een ouder publiek. ONS zendt beeldmateriaal van de jaren veertig tot en met de jaren tachtig uit.

Ook het noemen waard is de rol van Chauffeur gespeeld door John Alderton, die in de jaren 70 razend populair was als de progressieve en klunzige leraar op de middelbare schol in Please Sir.

In 2009 kondigde de BBC een vervolg op de serie aan. Dit vervolg, geschreven door Heidi Thomas, werd uitgezonden vanaf 26 december 2010 op BBC One en bestond uit een uur durende afleveringen, met opnieuw Jean Marsh in de rol van Rose Buck en verder acteurs als Keeley Hawes, Ed Stoppard, Anne Reid, Claire Foy, Adrian Scarborough, Art Malik, Ellie Kendrick en Nico Mirallegro. Rose heeft nu een dienstbodebureau. Ze keert terug naar Eaton Place no. 165 als huishoudster van de nieuwe eigenaars, de familie Holland. De afleveringen werden ook uitgezonden door buitenlandse omroepen, waaronder ABC in Australië, Sky in Nieuw-Zeeland, DR in Denemarken, TLE in Finland, de IBA in Israël, TV4 in Zweden, de NCRV in Nederland en Eén in België.

Downton Abbey

Downton Abbey is een kostuumdrama, en behandelt standsverschillen in de periode 1912-1925 in een groot Engels landhuis, en werd bedacht en voornamelijk geschreven door acteur en schrijver Julian Fellowes. Het eerste seizoen werd voor het eerst in 2010 in Engeland uitgezonden en behaalde hoge beoordelingen. In 2011, 2012, 2013 en 2014 zond ITV het tweede, derde, vierde en vijfde seizoen uit.[1] In 2015 is het zesde en laatste seizoen van de serie opgenomen en uitgezonden, en in 2019 kwam de gelijknamige bioscoopfilm uit, die zich ongeveer anderhalf jaar na het einde van de laatste serie afspeelt. Een tweede film, getiteld “A New Era”, zou aanvankelijk rond kerst 2021 in de bioscopen draaien maar de première werd uitgesteld naar maart 2022.[2]

De serie werd  en wordt in Nederland door de NCRV en in België door de VRT uitgezonden.

Het eerste seizoen kostte een miljoen pond per aflevering, maar is ook de succesvolste televisieserie sinds Brideshead Revisited, dat meer dan tien miljoen kijkers had. Ook in de Verenigde Staten behaalde de serie meer dan zes miljoen kijkers per aflevering. Naar de tweede serie keken nog meer mensen (gemiddeld 11,5 miljoen), waarmee het met stip de meest bekeken dramaserie van de laatste tien jaar werd.

De serie speelt zich af in het fictieve Downton Abbey, het landgoed van de graaf en gravin van Grantham, en volgt de levens van de aristocratische familie Crawley en hun bedienden in de vroege regeerperiode van Koning George V. Downton Abbey staat in een traditie van Britse televisieseries die de mensen upstairs en downstairs in door de upper class bewoonde landhuizen uitbeeldt. De series Upstairs, Downstairs (1971-1975 en 2010) en het humoristische You Rang, M’Lord? passen in deze traditie. Er zijn 6 series en na jaren van wachten in 2020 nog een film

Het dorpje Bampton in Oxfordshire werd gebruikt voor de scènes die zich buiten de Abbey afspeelden, vooral in St. Mary’s Church en de dorpsbibliotheek, die de ingang werd voor het ziekenhuis dat in de serie een belangrijke rol speelt. De personages in de serie refereren vaak aan de stadjes Malton, Easingwold en Kirkbymoorside. Ook Ripon en Thirsk worden genoemd. Al deze plaatsen liggen in het graafschap North Yorkshire.

Opmerkelijk is het kijkje dat gegeven wordt in de rangen en standen.

Father Brown is een Britse detective-serie, die zich afspeelt in het fictieve West-Engelse plattelandsdorpje Kembleford in het begin van de jaren 50. De serie is gebaseerd op de Britse detectiveverhalen over Father Brown van Gilbert Keith Chesterton. Brown is een mollige priester van middelbare leeftijd die door zijn scherpe blik en heldere geest misdaden oplost. Dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen door de lokale politie. De tv-serie werd opgenomen in de noordelijke helft van Cotswolds, een landelijk gebied met zeer pittoreske dorpjes. De kerk en pastorie van Father Brown staat in het dorpje Blockley.

Call the Midwife is een dramaserie van de BBC over een groep vroedvrouwen in het Londense East End en speelt zich af in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. De cast bestaat onder meer uit Jessica Raine, Miranda Hart, Helen George, Bryony Hannah, Laura Main, Jenny Agutter, Pam Ferris, Judy Parfitt, Cliff Parisi, Stephen McGann, Ben Caplan, Emerald Fennell, Victoria Yeates, Linda Bassett en Charlotte Ritchie. De serie is ontwikkeld door Heidi Thomas en is gebaseerd op de memoires van vroedvrouw en verpleegster Jennifer Worth.[1] De première van het eerste seizoen werd uitgezonden op 15 januari 2012.

 

Het grootste deel van de serie toont het dagelijkse leven van enkel vroedvrouwen en verpleegsters in het Londense Poplar van de 20e eeuw. Naast de dagelijkse bezigheden worden ook enkele historische gebeurtenissen in beeld gebracht: de babyboom na de Tweede Wereldoorlog, het oprichten van de National Health Service, de introductie van lachgas als pijnbestrijding, de schadelijke effecten van thalidomide en de introductie van de anticonceptiepil.

 

De show werd positief ontvangen en heeft meerdere prijzen en nominaties in de wacht kunnen slepen. De serie wordt ook geprezen omwille van het aan bod brengen van verschillende actuele onderwerpen en sociale, culturele en economische problemen uit die tijd: miskramen en doodgeboorte, abortus en ongewenste zwangerschap, aangeboren afwijkingen, armoede, ziektes en epidemieën, prostitutie, incest, religie, racisme, vooroordelen, alcoholisme, handicaps, (toen illegale) homoseksualiteit, vrouwelijke genitale verminking en liefde in al haar facetten.

Het elfde seizoen van deze serie wordt op dit moment uitgezonden op BBC first

Het verhaal volgt de net afgestudeerde verloskundige Jenny Lee, alsook het werk van de vroedvrouwen en nonnen van Nonnatus House, een verplegingsklooster in de achterstandswijk Poplar, in het Londense East End. De zusters en vroedvrouwen voeren verschillende verpleegkundige taken uit in de samenleving. Met de 80 tot 100 baby’s die elke maand in Poplar alleen al geboren worden, is de primaire taak te zorgen voor een vlotte bevalling van de zwangere vrouwen in de wijk en nazorg te geven aan de ontelbare baby’s.

Ook hier het tijdsbeeld , in de roury sixties, met o.a. de de pil etc. Opmerkelijk is verder hoeveel er gepaft wordt.

Welzijn Houten

Woensdag 10:00 - 12:00 uur

Meer info




Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

22:00 23:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love