Welzijn Houten 19 mei 2021

19 May 2021

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Welzijn Houten 19 mei...

Op woensdag 19 mei was er weer een mooie uitzending van WelZijn Houten! gemaakt door Felicitas Speth von Schuldzburg en Hilde Schijf met techniek door Jon Nellestijn.

In het eerste uur  een heel bijzonder en emotioneel gesprek met Marije en haar dochter Bleona. Geboren in Kosovo, zijn zij gevlucht voor de verschrikkingen van de oorlog daar. Alles achterlatend, alleen hun kleren en wat extra’s voor hun twee jaar oude dochtertje ondernamen zij de barre tochten te voet en bootjes met hulp van onbetrouwbare mensensmokkelaars. Ergens in Nederland gedropt, de Nederlandse taal onmachtig, moesten ze het zelf uitzoeken. Na 10 jaar AZC kregen ze uiteindelijk een huis in Houten.
In het AZC mochten ze niets. Zo begonnen ze daarna met Nederlands – en leren te fietsen. Nadat zij eindelijk verblijfsvergunningen kregen, dienden zij binnen 1 jaar de inburgering te absolveren. Nu woont het gezin met drie kinderen sinds 11 jaar eindelijk heerlijk rustige in Houten. De oudste dochter, Bleona studeert aan de school voor journalistiek in Utrecht en vader werkt in Houten.
Het interview wordt omlijst met unieke Albanees/Kosovaarse muziek.

In het tweede uur van WelZijn Houten hebben wij contact gezocht met Jan Mol, nieuwe voorzitter van de Voedselbank Houten, en Philippine Bronkhorst.
Zij hebben verteld over de wijze waarop zij mensen die onvoldoende geld overhouden voor de dagelijkse boodschappen, ondersteund worden. Cliënten kunnen 1 maal per week voor zeker 3 maaltijden ‘boodschappen’ komen doen. Er is dus geen vast pakket dat voor ze klaarstaat maar cliënten mogen zelf uitzoeken (winkelen) wat ze nodig hebben.
Philippine heeft ons verteld hoe iemand zich kan aanmelden en wat deze kan verwachten. Na een aanmelding kun je vaak al dezelfde week een eerste noodpakket komen ophalen.
Jan Mol heeft de voorzittershamer van Ben de Jong overgenomen die ruim 10 jaar met verve de rol van voorzitter heeft vervuld. Een aantal vrijwilligers heeft vorige week eervol afscheid genomen van Ben. In zijn tijd is er veel gebeurd: een nieuwe huisvesting bij De Grund, ander uitgave-model, verloop vrijwilligers: Jan dankt Ben voor zijn inzet.
De komende tijd zal Jan Mol vooral leren hoe het reilen en zeilen gaat, zelf zijn voedsel-veiligheidscertificaat halen en natuurlijk druk zijn met alweer nieuwe huisvesting. Ook verbindt hij diverse organisaties met elkaar zoals bijvoorbeeld St. Leergeld Houten en de Kledingbank.
Tot slot een oproep van de kersverse voorzitter: donaties van burgers (zowel financieel als in goederen) zijn erg welkom maar ook handjes (nieuwe vrijwilligers) zijn erg welkom.
Meer informatie kunt u vinden op www.voedselbankhouten.nl (hier vindt u ook het aanmeldingsformulier voor ondersteuning)
Bellen of mailen kan ook: telefoon: 030-737 06 26 of mail: info@voedselbankhouten.nlVerder in het tweede uur de wekelijkse filmrubriek van Henk Donker. Deze week extra aandacht voor acteur Frank Lammers.

Heeft u nog vragen, opmerkingen of ideeën voor ons programma: stuur een mailtje naar welzijn@omroephouten.nl
Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love