Welzijn Houten 19 april 2023

Welzijn Houten

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Welzijn Houten 19 april...

Op woensdag 19 april hebben Isolde Vega en Hilde Schijf onder de techniek van Paul Geerars weer een mooie WelZijn Houten! gemaakt.

In het eerste uur ontving Isolde Vega voor het programmaonderdeel ‘Houten Leest! twee gasten uit de Bibliotheek. Sabrina Damen, manager sociaal domein bij de Bibliotheek Lek en IJssel en Ilja Bakker, manager van de bibliotheek in IJsselstein. Aanleiding voor het gesprek met beide dames is het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) van de bibliotheek.
Enthousiast vertellen Sabrina en Ilja over de verschillende kanten van het IDO. Bij het IDO kunt u terecht met al uw vragen over de overheid. Hierbij moet u denken aan het aanvragen of gebruiken van uw DIGI-D, het regelen van uw belastingen en toeslagen, vragen over AOW, werk en uitkeringen, rijbewijs, zorg, verkeersboetes of studiefinanciering. Ook voor informatie over de nieuwe regeling voor 66 plus over het gratis reizen met tram en bus kunt u terecht bij de bibliotheek. Maar ook wanneer u een brief ontvangt van de Overheid waar u niet alles van begrijpt kunt u hulp verwachten bij de medewerkers die speciaal zijn opgeleid voor het beantwoorden van uw vragen. Natuurlijk wordt er zorgvuldig omgegaan met en is er veel aandacht voor het bewaken van privacy gevoelige informatie. De Bibliotheek werkt samen met heel veel verschillende partners, als een vraag niet door hen zelf kan worden beantwoord wordt direct doorverwezen naar een andere instantie. En ze zorgen ervoor dat u daar een afspraak heeft. Elke burger van Houten kan gebruik maken van het IDO, je hoeft niet lid te zijn van de Bibliotheek, loop dus gewoon even binnen.
Beide dames willen benadrukken dat de bibliotheek steeds meer aandacht heeft voor de maatschappelijke kant van het werken in een gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende cursussen van de bibliotheek over het leren omgaan met de computer en het internet: Klik & Tik , Veilig online en Digisterker. Voor meer informatie: M : 06 1099 5521 of: https://www.bibliotheeklekijssel.nl/leren/informatiepunt-digitale-overheid.html

In het tweede uur was Pieter de Winter te gast aan tafel. Hij is sinds eind januari de nieuwe voorzitter van het 4- en 5 mei comité in Houten. Hij vertelt bij ons het belang van herdenken; niet alleen de slachtoffers van WOII maar alle Nederlandse slachtoffers van oorlogen. Zeker nu in deze tijd waarin oorlog weer dichtbij is, in Oekraïne, maakt het heel actueel. Vluchtelingen zitten in de klassen bij onze kinderen en horen veel verhalen van hoe het is te leven met oorlog. Dat is ook het landelijke thema van dit jaar. Er wordt op 4 mei redelijk veel georganiseerd. Van een ronde langs de diverse monumenten in onze gemeente, een lezing, de taptoe op het Plein in het oude dorp. Alles is terug te vinden op het programma. Op 5 mei, bevrijdingsdag wordt het Vrijheidsvuur vanuit Wageningen bij het gemeentehuis ontstoken en er is een vrijheidslunch georganiseerd door inwoners van Houten. In Utrecht is een groot festival voor jong en oud. Maar eens in de 5 jaar is 5 mei een officiële feestdag. Pieter heeft ook nog kort het vlagprotocol genoemd: op 4 mei van zonsopkomst tot zonsondergang hangt de Nederlandse vlag zonder oranje wimpel, half stok en op 5 mei hangt de vlag in top. Het comité bestaat uit vrijwilligers en zij kunnen nog wel handjes gebruiken dus deed Pieter bij ons een oproep voor vrijwilligers. Voor het aanmelden bij de tocht langs de monumenten op 4 mei of voor het aanmelden als vrijwilliger bij het 4- en 5 mei comité, kunt u mailen met info@4en5meihouten.nl

En zo was het weer een vol en gevarieerd programma WelZijn Houten! van woensdag 19 april. Als u nog vragen, opmerkingen of onderwerpen heeft, kunt u ons mailen via welzijn@omroephouten.nl. Hier kunt u ook heen mailen als u bij ons team zou willen komen om samen met ons dit mooie programma wekelijks te kunnen uitzenden.

Welzijn Houten

Woensdag 10:00 - 12:00 uur

Meer info
Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Bijna Weekend

20:00 22:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love