Welzijn Houten 12 mei 2021 met Houten Leest,

13 May 2021

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Welzijn Houten 12 mei...

In Houten Leest! van 21 april luistert u naar een interview van Isolde Vega met met Marjanne Haitsma. Marjanne  heeft twee boeken meegebracht waar ze erg enthousiast over is. De eerste is van de Argentijnse schrijfster Samanta Schweblin – Duizend ogen. Het gaat over een zeer hedendaags onderwerp, namelijk hoe modern digitaal speelgoed onze wereld mede kan gaan bepalen.  Volwassen mannen en vrouwen kopen uit vrije wil digitale interactieve multi-taskende speel-dieren voor beter sociaal contact met de buitenwereld. Deze Kentuckys worden bediend door onbekenden, ergens in de wereld.
Hoewel nu nog science fiction laat de schrijfster ons zien welke soms angstaanjagende consequenties deze vorm van communiceren heeft voor onze privacy.

Het tweede boek is van de Chileense schrijfster Isabel Allende, met als titel Bloemblad van zee. Op intrigerende wijze beschrijft Allende in deze historische roman de periode 1938 – 1994. In dertien hoofdstukken wordt de geschiedenis beschreven van de Spaanse burgeroorlog, WOII , het democratische Chili met daarna de periode van dictatuur. Marjanne neemt ons mee in de enormiteiten van deze verschrikkelijke periode in onze 20ste-eeuwse geschiedenis.  In de roman komen historisch bekende figuren voor tegen de achtergrond van het Spaanse vluchtelingenpaar Roser en Victor die door de gebeurtenissen van hun tijd steeds opnieuw hun leven moeten opbouwen. Krachtig en prachtig geschreven.

In het tweede uur van WelZijn Houten! van woensdag 12 mei hebben we gesproken met Dolf Zondervan over het wegvallen van het 2G netwerk binnenkort en welke gevolgen dit kan hebben voor senioren. Zo werken sommige mobiele ouderentelefoons  straks niet meer maar ook diverse persoons-alarmsystemen (zo’n ketting met noodknop die ouderen om kunnen doen).
Er zijn 2 providers die na 1 juni nog wel 2G aanbieden, dat zijn Vodafone en KPN. Hebt u een abonnement bij een andere provider, dan kunt u ze bellen en vragen om een coulance regeling om over te stappen.
Komt u er toch niet uit, kunt u contact opnemen met Dolf Zondervan, hij helpt u graag verder. Zijn telefoonnummer is: 030 25 818 90 of via email zonderolie@casema.nl

Ook belden we met Henk Donker voor zijn wekelijkse filmrubriek. Deze week besprak hij de Italiaanse film met o.a. als voorbeeld van de regisseur Fellini met La Dolce Vita.

Als hoofdgast spraken we met Marijke van Tiggelen. Zijn is coördinator van Buurtgezinnen hier in Houten. Buurtgezinnen bemiddeld gezinnen met een vraag voor opvang van kinderen met gezinnen die ruimte hebben voor een vaak langdurige mooie band. In Corona-tijd ging alle natuurlijk anders dan daarvoor maar daar heeft Buurtgezinnen een goed modus in gevonden door o.a. studenten in te zetten voor digitale ondersteuning bij het online naar school gaan.
Hoe brengt Marijke deze verbindingen tot stand en wat brengt het zowel voor vraaggezin als steungezin. Ze gaat eerst in gesprek om inzichtelijk te krijgen wat er nodig is en welke vorm daarvoor het best zou kunnen zijn. Daarna gaat zij op zoek naar een steungezin en begeleid zij de kennismaking.
Marijke doet een oproep voor steungezinnen voor een meisje van 3 voor een ochtend in de week en een jongetje van 8 een klein gezin om te spelen en de taal beter te leren spreken.
Als je meer informatie wilt hebben, je wilt aanmelden voor hulp of als steungezin, bezoek dan de website: https://www.buurtgezinnen.nl/waar/utrecht/houten/ , via Facebook of Instagram Buurtgezinnenhouten.
U kunt ook gelijk met Marijke contact opnemen via marijke@buurtgezinnen.nl of op 06 – 394 02 710

Presentatie vandaag was in handen van Hilde Schijf en de techniek werd door Jon Nellestijn gedaan.

Heeft u nog opmerkingen, vragen of onderwerpen die u onder de aandacht wilt brengen: stuur een mail naar welzijn@omroephouten.nl Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

12:00 23:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love