Nu op Houten FM:
Eerste weekend Waterliniemuseum een groot succes
9 oktober 2015
Het eerste weekend van het Waterliniemuseum was een groot succes. In het filmpje zie je de verschillende activiteiten rond het museum.
Weinig Nederlanders weten wat het inhoud: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een 85 kilometer lange verdedigingslijn – gebouwd tussen 1815 en 1870 – die van het eiland Pampus in het IJmeer tot de Biesbosch strekt en bestaat uit een ingenieus systeem van dijken, sluizen en forten goed verstopt in het landschap. Het idee was om, als de vijand over land aanviel, een brede strook onder water te zetten, terwijl hoger gelegen grond werd verdedigd vanaf de 46 forten. Zo ver kwam het echter nooit en met de komst van de luchtmacht was de Linie al snel achterhaald en bijna vergeten.
Het Waterliniemuseum project werd gestart in 2001 door toenmalig Rijksbouwmeester Jo Coenen. Onder het motto ‘behoud door ontwikkeling’ schetste landschapsarchitect Eric Luiten een scenario om de voormalige verdedigingsgordel (sinds 1995 rijksmonument) geschikt te maken voor nieuwe doeleinden – wonen, werken, recreatie. Ook werd besloten dat er een Waterliniemuseum moest komen op het te renoveren Fort bij Vechten.
De gedachte achter hun plan is dat het fort zichzelf aan het publiek uitlegt. De belangrijkste ingreep die ze hiervoor hebben gedaan, is de aanleg van de zogenoemde Strook: een 80 meter brede, 450 meter lange zone, waar als het ware de tondeuse over het overwoekerde fort is gehaald, zodat de oorspronkelijke – militaire – opzet inzichtelijk wordt. Aansluitend daarop stelden zij het museumgebouw voor als onderdeel van het ondergrondse stelsel van gebouwen.
Burgemeester Wouter de Jong was ook aanwezig bij de opening en vindt de maquette van de waterlinie ‘indrukwekkend’. Vanaf zaterdag is het Waterliniemuseum open voor publiek.
[mh_media type=video]
[mh_media type=audio]