Column: Sport maakt mogelijk

9 oktober 2021

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. Column: Sport maakt mogelijk

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Robin van Sportpunt Houten.

Columnist Robin | Bron: Sportpunt Houten

Op het moment dat ik de sportschool binnen kom, zie ik de blikken van de andere leden al. Het is spitsuur op de sportschool, de meeste apparaten zijn bezet, het geroezemoes drumt uit de kleedkamers richting de bar en de bas van de top 40 lijst die in de zaal afgespeeld wordt, is goed te voelen. Aan de bar zitten opgepompte mannen hun proteïne shakes weg te werken, een groepje oudere dames zit aan een tafeltje bij te kletsen en een koppel zit verliefd in elkaars ogen te staren, terwijl hun lijven nog blinken van het zweet. Uit de zaal klinkt de stem van de trainer die bijna klaar is met het buikspierkwartier en de geur van de machines, het zweet en al het harde werk komt me tegemoet.

De blikken ben ik wel gewend ondertussen, gemixte blikken van medelijden, verbazing en ongeloof, maar toch blijft het ongemakkelijk. Op het moment dat ik richting de kleedkamers loop, komt er een jongeheer uit de zaal gerend en houdt die de deur van de kleedkamers voor me open. Ik bedank hem vriendelijk terwijl ik de kleedkamer binnen loop, maar geef ook aan dat ik dat ook wel zelf had gekund. Hij loopt weg met een blik van ‘Ik help je toch, wat zeg je nou’. Ook dat is een blik die me maar al te bekend is. Ook al ben ik al drie jaar hier lid, nog steeds onderschatten mensen wat ik kan. Ik ben zelf erg goed in staat om om hulp te vragen, en waardeer het ontzettend als mensen willen helpen, maar vaak kan ik de dingen ook wel zelf. Nu ligt het er ook aan of ik kom op mijn krukken, zoals vandaag, of in mijn rolstoel. Op het moment dat ik de sportschool binnen kom rijden, lijkt het alsof mensen denken dat ik overal hulp bij nodig heb. Daarom heb ik maar besloten om alleen nog maar met mijn krukken hier te komen. Maar lang niet iedereen heeft die mogelijkheid. Een deel van mijn vriendengroep is rolstoelgebonden. En voor hen is een trip naar de sportschool een hele onderneming.

Het is lang niet altijd gemakkelijk op het moment dat er een lichamelijke beperking in het spel is. Dat zorgt niet alleen voor lichamelijk ongemak of fysieke problemen, maar vaak zorgt het ook voor ongemakkelijke momenten of sociale moeilijkheden.

Sporten en bewegen zorgt ervoor dat mensen zich verbonden voelen, dat ze een gemeenschappelijk doel hebben en zorgt voor een opening voor sociaal contact. Bij bewegen doet een beperking er minder toe. Het gaat er dan om dat iemand even uit zijn of haar hoofd komt, even kan genieten en plezier kan beleven. Dat kan op allerlei verschillende niveaus.

Van een potje voetbal of een uurtje fitnessen tot een kwartiertje wandelen of een spel met ballonnen. Bewegen kan zo groot en klein als de mogelijkheden het toe laten.

Want sporten en bewegen gaat om het creëren van mogelijkheden. Door te bewegen kunnen mensen inzien dat ze vaak meer kunnen of tot meer in staat zijn dan zij in eerste instantie gedacht hadden. Dit kan zowel fysiek als mentaal. Want sporten helpt ook met het leggen van sociale contacten, het kan ook helpen met het versterken van de eigenwaarde of het leren vertrouwen op jezelf.

Mogelijkheden maken sport en sport maakt mogelijk. Dat is een van de motto’s waarmee wij werken. Want voor iedereen is er iets wat past bij die persoon.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love