Column | Sport en rijkdom: De luxe connectie | Robin, Sportpunt Houten

13 maart 2021

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. Column | Sport en...

Columnist Robin | Bron: Sportpunt Houten

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Robin van Sportpunt Houten.

Mijn hart bonst in mijn keel terwijl ik mijn fiets in de stalling naast het complex neer zet. Het is fris deze dinsdagochtend en hoewel ik een vrije dikke jas heb, tweedehands, dat dan wel, waait de wind er alsnog dwars doorheen. Thuis heb ik alles nageteld, het zou genoeg moeten zijn voor een tienrittenkaart. Zwemmen is altijd al een passie geweest van mij, alleen met mijn situatie wordt het vrij lastig om structureel te sporten. Het grootste deel van mijn inkomen gaat op aan huur, boodschappen, gas, water, licht en het internetabonnement. De afgelopen maanden heb ik zo veel mogelijk gespaard en vanochtend toch de stap gezet. Als ik de lessen een beetje spreid en wat kan besparen op boodschappen, zou ik om de week een keer kunnen zwemmen en dat hopelijk voor langere tijd vol kunnen houden.
De deuren van het complex suizen open als ik aan kom lopen en de warmte komt me tegemoet, net als de chloorlucht. Een van de medewerkers bekijkt me van top tot teen terwijl ik richting de balie loop. ‘Welkom, wat kan ik voor u doen’, vraagt ze me streng. ‘Een tienrittenkaart graag’, zeg ik zachtjes met een bibberende stem. Ze noemt het bedrag en het lood zakt me in de schoenen. Ik dacht dat het een lager bedrag was, benoem ik naar haar, waarop ze antwoord dat dat inderdaad zo was, maar dat ze de prijzen verhoogd hebben. Ik merk dat het schaamrood me op de kaken staat en weet niet wat ik moet zeggen. Paniek neemt toe en ik voel m’n handen klam worden.

Het zou je maar overkomen; willen sporten, ervoor gespaard hebben en er dan op het laatste moment achter komen dat de kosten toch hoger uitvallen dan je had geanticipeerd. Een deel van de bevolking zal zich hier geen voorstelling van kunnen maken, omdat sporten en bewegen zo gewoon voor die mensen is. Maandelijkse verenigingskosten, lesgeld en aanschaf van kleding en materiaal horen er bij. Toch zijn er genoeg mensen voor wie er wel een financiële barrière is om bij een club of vereniging te gaan sporten. Mede hierdoor is het niet voor iedereen even vanzelfsprekend om mee te doen met sporten en bewegen. Gelukkig zijn er verschillende financiële ondersteuningsmogelijkheden zoals Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur en de U-pas.

Naast de financiële barrière zijn er ook andere barrières waardoor het meedoen met bewegen minder vanzelfsprekend is, zoals toegankelijkheid van accommodaties, vervoer of niet passend aanbod. Sporten en bewegen heeft veel positieve kanten. Het versterkt het lichaam, zorgt voor rust en ontspanning en verlaagt de stress. Daarnaast heeft het een sociaal karakter en verbindt het mensen met elkaar. Daarom zet Sportpunt Houten zich in om ervoor te zorgen dat er voor iedereen sport- en beweeg aanbod is, wat aansluit op de wensen en behoeftes. Bent u benieuwd naar het sport- en beweegaanbod, de (financiële) ondersteuningsmogelijkheden of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met Sportpunt Houten.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

12:00 23:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love