Column: Houten Anders! zelfstandig op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen, geen fusie met ITH.

4 september 2021

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. Column: Houten Anders! zelfstandig...

Elke week deelt een columnist zijn/haar persoonlijke kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Paul van Ruitenbeek.

Columnist Paul van Ruitenbeek

De vakantie is voorbij, het politieke seizoen is weer begonnen. Bij de redactie van Omroep Houten merken we dat doordat onze redactiemailbox weer aardig vol begint te lopen. Op 1 september 2021 werd via een persbericht bekend gemaakt dat Houten Anders! heeft gekozen voor Axel Eerdman als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Eerdman is momenteel in politiek Houten bekend als commissielid van deze fractie en hij is eind 2020 en in 2021 de afzender geweest van enkele scherpe analyses op de website van Houten Anders. Bij het programma Daar Hou ik U aan! op de zaterdagochtend (tegenwoordig van 10.00-11.00 uur, vroeg op!) liet hij ook met enige regelmaat op heldere wijze weten welke afwegingen Houten Anders heeft gemaakt. Met een achtergrond als docent maatschappijleer zit het qua bagage ook wel goed dus Houten Anders! kan tevreden zijn.

Geen fusie

Met het bekend worden van het lijsttrekkerschap van Eerdman is meteen ook duidelijk geworden dat een mogelijke fusie tussen ITH en Houten Anders! niet aan de orde is, terwijl daar wel een verkenning naar zou worden gehouden. Het persbericht van Houten Anders! gaat daar verder niet op in, maar uw columnist natuurlijk wel. Beide lokale partijen richten zich als op de burgers en de betrokkenheid van Houtenaren bij de lokale politiek. Het bestuur moet beter luisteren, de mening van inwoners meer laten meewegen en benaderbaar zijn. De toon van de muziek van de twee partijen is echter, -ja, hoe zal ik het formuleren- “anders.”

Profiel ITH

ITH kiest van oudsher de verongelijkte hoek met een sterke drang naar het steunen van inwoners die het “slachtoffer” zijn geworden van gemeentelijk handelen. Feilloos weet Willem Zandbergen met regelmaat in de raad als goed debater terecht de vinger op een zere plek te leggen. In de kringen van de coalitie werd ook wel eens grappend opgemerkt dat ITH staat voor “Iedereen Tegen (de gemeente) Houten”. Dat strijden tegen onrecht levert de partij in de samenleving de nodige sympathie, stemmen en daarmee zetels op, maar de rest van Politiek Houten ervaart dat het moeilijk is om coalities te smeden met ITH. Een meerderheid bereik je met compromissen en met stroop vang je meer vliegen dan met azijn.

Toch is de verbinding van ITH met de inwoners sinds het overlijden van Gerard Zandbergen anders geworden. Fractievoorzitter Hanny van Doorn heeft geen behoefte om op de radio bij Omroep Houten tekst en uitleg te komen geven of in debat te gaan, terwijl ze daar wel regelmatig voor wordt uitgenodigd. Gerard Zandbergen stond bekend vanwege “het rondje met het hondje” waardoor hij heel veel mensen sprak. Die gewoonte is – voor zover bekend- niet door een van de andere leden van ITH overgenomen. Mensen voelen zich verbonden met een politieke partij als ze gehoord worden, als er tijd wordt genomen om te luisteren naar hun problemen en als er strijd wordt geleverd om tot een oplossing te komen. Gerard Zandbergen was naast een aimabele man ook gewoon een goede stemmentrekker.

Het worden dus voor ITH spannende verkiezingen met een andere lijsttrekker. Een fusie met Houten Anders! zou dan ook voordelen hebben gehad. De kennis en kunde van de ervaren raadsleden van ITH had gecombineerd kunnen worden met het gematigde, constructief ingestoken geluid van Houten Anders!

Voor Houten Anders! is het zelfstandig doorgaan ook spannend. Bij de laatste verkiezingen is de partij teruggegaan van 2 zetels naar 1 zetel. In het persbericht meldt Houten Anders!: “Het is heel makkelijk om kritisch te zijn, maar door mee te denken, samen te werken en te verbinden hebben we zelfs met één zetel een belangrijke rol in de gemeenteraad van Houten gespeeld”.

Welke wapenfeiten kunnen we dan van de raadsperiode 2018-2022 precies bijschrijven op het conto van Houten Anders!? Ze staan er in het persbericht niet bij, dus we moeten het kennelijk zelf gaan bedenken.

Inwoners willen zich kunnen identificeren met standpunten of met de prominente personen van een partij. Het is nodig om duidelijk te zijn, je scherp te profileren en te laten zien waar je staat door je op inhoudelijke dossiers concreet uit te spreken. Voor Axel Eerdman en de nieuwe lijsttrekker van ITH is dat de uitdaging in de komende campagne. Ik vermoed dat door het gestuntel in de landelijke politiek veel mensen bereid zijn hun stem “lokaal” te houden, er valt dus iets te winnen!


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love