COLUMN | Henk Donker | Waar komt de Corona explosie in Houten vandaan?

31 oktober 2020

  1. Home
  2. /
  3. De Kijk Op Houten
  4. /
  5. COLUMN | Henk Donker...

COLUMN – Elke week deelt een columnist van Omroep Houten zijn/haar kijk op bepaalde zaken in Houten. Deze week Henk Donker.

 

Columnist Henk Donkers

Waar komt de Corona explosie in Houten vandaan?

In de eerste uitbraak golf van Corona, begin dit jaar, is Houten redelijk gespaard gebleven van besmettingen. Het bleef beperkt tot enige tientallen gevallen. Uiteindelijk werden 25 mensen in het ziekenhuis opgenomen en was er een enkel overlijdensmelding.

Nu is het wel heel wat anders, dan de eerste keer. Besmettingen vinden nu met tientallen per dag plaats. Hoe kun je dat grote verschil verklaren, is het wel te verklaren?

Het blijft natuurlijk gissen, maar ik heb wel enige ideeën, welke zaken mee hebben kunnen bijdragen aan de huidige getallen. Gebaseerd op een aantal argumenten, die goed onderbouwd kunnen worden.

Ongeacht, van waar je woont, gold bij de eerste golf, dat over het algemeen de angst regeert. En wat doe je als je geschoren wordt….inderdaad stil zitten, of zoals hier geldt, luisteren en gehoorzamen.

Op een of andere manier is bij veel mensen die angst niet meer aanwezig. Dus wordt men veel vrijer. Maar dat verklaart nog niet, dat het aantal in Houten bijna 2 maal zo hoog is als in Nieuwegein.

Daar zijn volgens mij in ieder geval 3 redenen voor aan te voeren:

  • De geografische ligging
  • De leeftijd samenstelling van de bevolking
  • De eigenwijsheid.

Alle drie dragen ze bij tot het ontstaan van het probleem.

Beginnend met de geografische ligging. Wij zijn een forenzen gemeente, een soort voorstad van Utrecht. Dit leidt in normale tijden tot een enorme verkeerstroom tussen beide plaatsen, aangevuld met veel winkelend publiek naar Utrecht, omdat men het winkel aanbod daar rianter vindt. Toen in juni de regels versoepelden kwamen deze stromen, meer dan op veel andere plaatsen, weer vol op gang. Terwijl we steeds horen, beperk de reisbewegingen.

Dan het tweede punt, de leeftijd samenstelling van de bevolking. We zijn een groei gemeente met een relatief jonge bevolking, die heel mobiel is. Ook hierover bestaan theorieën, dat hun bewegen de verspreiding mee hebben helpen vergroten. Velen kunnen zich een goede vakantie veroorloven en zwierven uit over Europa. Weer die reis bewegingen en

verder werden er vele gezellige BBQ’en gehouden in de lange hete zomer. Waar vaak meer dan 10 personen op een kluitje aan de pils tafel stonden.

Als derde heeft Houten in haar forenzen status een hoger geschoolde opleiding dan op andere plaatsen. Het betekent ook dat er veel eigenwijze, betweters en je eigen gang gaan mensen zijn. Waarbij een zeker egoïsme niet kan worden ontzegd. Een risicovolle combinatie in gedrag.

Ik wil niet direct zeggen, dat bovengenoemde punten de oorzaak zijn, maar het is het bekijken waard.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love