Zingen maakt vitaal

13 november 2015

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Zingen maakt vitaal

11 november 2015 hield theoloog, dichter én inwoner van Schalkwijk Sytze de Vries in de H. Michaëlkerk in Schalkwijk een lezing getiteld “De winst van wij!”. Hierin stond hij onder meer stil bij de betekenis van zang en muziek voor en door een vitale geloofsgemeenschap.

Sytze de Vries is een bekend predikant (Oude Kerk, Amsterdam), programmamaker IKON en NCRV en schrijver van liturgische liedteksten. Deze zijn gepubliceerd in het Nieuw Protestants Liedboek, het (katholieke) Vlaamse Zingt Jubilate en in Gezangen voor Liturgie.

Hij sprak over de zingende gemeenschap, omdat liturgie daadwerkelijk gevierd moet worden.
Als gemeenschap kom je tot je recht als je het geloof goed kunt in- en uitademen. Als je kunt ervaren dat de ander een verrijking is: De winst van wij! Nergens kun je zo ervaren dat een “wij” gevormd wordt, als in muziek en het samen zingen. Zingen geeft plezier en brengt nieuw vuur in de oude woorden uit het Oude en Nieuwe Testament die ons overgeleverd zijn. Muziek versterkt de kracht van deze woorden. Om dit te ervaren klonk tijdens de lezing muziek en werd er gezongen worden. Christiaan de Vries, organist van de Oude Lutherse Kerk (Spuikerk) in Amsterdam, verzorgde de begeleiding op het Bätzorgel.

Ook dit jaar wil de geloofsgemeenschap van de H. Michaël in Schalkwijk nadenken over het thema van de vitale geloofsgemeenschap. Hoe ben je kerk in deze tijd? Wanneer en hoe ben je van betekenis? Hoe ben en blijf je vitaal. En wat is dat dan: vitaliteit? Omdat dit relevante onderwerp de gemeenschap bezig houdt, is Sytze de Vries uitgenodigd om hierover een lezing te houden.

[mh_media type=video]


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Knock on Wood

19:00 20:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love