Wij zijn als Nederlanders vaak luie praters

19 september 2021

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Wij zijn als Nederlanders...

Iedere zaterdag vieren de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper een dag van de week. Deze week hadden Jasper en Steffie oog voor de “Praat als een piraat dag”. Speciaal hiervoor belden de twee met logopediste Astrid de Vries – van de Lustgraaf van de logopedie praktijk in Nieuwegein.

Piraten hebben zo hun eigen onderlinge taal die veel korter en anders is dan het Algemeen Beschaafd Nederlands. Je moet elkaar bij communiceren wel kunnen begrijpen want anders gaat zo’n schip natuurlijk nooit varen.

Logopedie is in de breedste zin van het woord communicatie. Het is je boodschap overbrengen aan een ander en dit gebeurt in de basis met praten maar daarnaast ook door lichaamstaal en door gezichtsuitdrukkingen. Goede communicatie is erg belangrijk in het leven en dat is veel meer dan alleen het gebruik van woorden. Het is bewezen dat lichaamstaal de helft is van hoe je communiceert. Bij logopedie worden er twee onderdelen onderscheiden van elkaar. Het ene onderdeel is de uitspraak van alle verschillende klanken en het andere onderdeel zijn de woorden die je in je hoofd vormt. Ook wel je woordenschat.

Astrid merkt dat er tegenwoordig heel anders gecommuniceerd wordt dan vroeger. Dit is vooral te merken door het grote aanbod van video’s op telefoons, tablets, computers en andere visuele dragers. Deze video’s hebben vaak een vast tempo. Wanneer kinderen de snelheid missen om alle gesproken tekst in zo’n video mee te krijgen dan richten ze zich bij het kijken vooral op wat er op beeld gebeurt. Astrid merkt dat bij vroege ontwikkeling van de kinderen en wil graag tips geven aan ouders die dit ook bij hun kinderen merken.
Ga bijvoorbeeld voorlezen aan je kinderen of benoem in het dagelijks leven wat er allemaal in de wereld te zien is waardoor de kinderen een grotere woordenschat ontwikkelen.

Tijdens de coronacrisis is er op het gebied van communicatie veel veranderd volgens Astrid. Bijvoorbeeld door het dragen van een mondkapje zijn mensen hun stem op een hele andere manier gaan gebruiken. Omdat de mond niet meer gezien kan worden kunnen de letters en daarmee de woorden die gevormd worden ook niet meer gezien worden. Daarnaast merkt Astrid dat ook door het online werken veel veranderd is in de communicatie onderling. Wanneer het beeld tijdens een online meeting minder goed is dan gaan mensen vaak harder praten. Hierdoor krijgt Astrid de laatste maanden vaker cliënten over de vloer die zich melden met keel klachten. Dit komt door de nieuwe manier van praten die deze mensen zich aangeleerd hebben. Stembanden worden vaak te veel aangespannen maar ook wordt er te weinig gedronken waardoor de keel te weinig vochtig wordt en uitdroogt.

Als tip geeft Astrid om juist niet harder te gaan praten met een mondkapje op maar om wel meer voorin de mond de klanken neer te leggen en meer je lippen of je tong te gebruiken bij het praten. “Wij zijn als Nederlanders vaak wat luie praters waarbij de eindklanken vaak vergeten worden” Aldus Astrid, die de vergelijking maakt met het Utrechts accent waarbij aan het einde van woorden de letter T vaak weggelaten wordt.

Het allerbelangrijkste blijft om goed oogcontact te maken wanneer je met iemand praat. Vaak zie je dat tijdens een gesprek mensen nog half op hun telefoon zitten en dat maakt communiceren met een mondkapje op niet veel makkelijker.

Meer informatie over logopedie Nieuwegein is te vinden via de website waar je ook voor vragen over je stemgebruik terecht kan. Voor andere logopedie vragen of informatie is er goed contact te zoeken via www.nederlandsstemplatform.nl waar je zelfs gratis een stemtest kan doen! Luister hier het hele interview terug en hoor direct welke voordeel er voor de logopedie ontstaan is tijdens de Covid pandemie:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love