Wereldwijs genoot van de voorstelling ‘Wow, de zee is van plastic’

27 oktober 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Wereldwijs genoot van de...

Op basisschool Wereldwijs werd voor  voor groep 4 tot 6 op maandag 23 oktober de voorstelling ‘Wow, de zee is van plastic’ over plastic soep en klimaatverandering gespeeld. Ruim 100 leerlingen, verdeeld over twee voorstellingen, keken enthousiast mee naar de twee toneelspeelsters die hen meenamen in de wereld van plastic soep. Ze gingen letterlijk de wereld over en de dieren in de verschillende landen vertelden hen over het grote probleem van moeder aarde. De leerlingen lieten horen al veel van het onderwerp af te weten.

Na de voorstelling is er door de groepen 4 en 5 een nagesprek geweest over de vraag “Hoe kunnen wij moeder aarde helpen?”. Leerlingen kwamen met creatieve oplossingen als fabrieken sluiten, maar ook minder plastic verbruiken op school, want de plastic verzameltassen in de klas zitten vaak erg vol. Maartje, leerkracht groep 4, zegt daarover: “Op Wereldwijs wordt papier, plastic en overig afval strikt gescheiden. Leerlingen zijn zich dus al bewust van afvalscheiding vanaf de kleuters. Maar de verzameltas voor plastic  zit in groep 5/6, volgens een groep 5 leerling, altijd erg vol. Dat geeft aan hoeveel plastic wij verbruiken als mens zijnde. En dat kan een stuk minder volgens deze leerling”.

In groep 6 zijn slogans bedacht tegen milieubelasting en op papier uitgewerkt. Enkele voorbeelden: “No plastic, then we make the world fantastic!”; “Gooi geen plastic in de zee, want dat zit voor de dieren niet mee!!”; “Eet biologisch, dat is logisch”.

Al met al een onderwerp waarover op school zeker nog vaker gesproken zal worden en waar ze door de voorstelling weer meer bewust van zijn.

Activiteiten voor basisscholen over fairtrade en duurzaamheid

De werkgroep Fairtrade gemeente Houten en de Wereldwinkel bieden samen met de stichting Buitenwijs activiteiten aan voor basisscholen over fairtrade en duurzaamheid. Belangrijkste activiteit is de theatervoorstelling “Wow, de zee is van plastic”. De Fairtrade werkgroep en de Wereldwinkel hebben deze voorstelling al vaker met veel succes in Houten laten spelen. Samen met Buitenwijs bieden ze deze nu aan de  basisscholen in Houten aan.

Op een speelse manier zien de leerlingen de gevolgen van de opwarming en vervuiling van de aarde op zowel de noordpool, het tropisch regenwoud als de oceanen en worden ze uitgedaagd hierover na te denken. Bij de voorstelling zit ook een lesprogramma. Bij drie basisscholen (Wereldwijs, Mozaïek in Tull en ‘t Waal en de Zonnewijzer) wordt dit najaar het lesprogramma behandeld en zal de voorstelling binnen de school opgevoerd worden.

Ook volgend jaar kunnen basisscholen zich hiervoor weer aanmelden. De voorstelling is mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente en het OLVB. Scholen die meer informatie willen kunnen contact opnemen met Jessica van Essen van Buitenwijs en met de Fairtrade Werkgroep via info@fairtradegemeentehouten.nl 


Lees verder

Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love