Bridgen verbindt

26 oktober 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Bridgen verbindt

Begin februari is het project ‘Denken en Doen’ in Houten van start gegaan. Het project is gebaseerd op een jarenlang beproefd concept van de Nederlandsche Bridge Bond waarbij deelnemers leren bridgen maar ook hun sociale netwerk verder uitbreiden. Het Houtense project ‘Denken en Doen’ heeft zich in eerste instantie gericht op de 50+’ers in de gemeente Houten. Initiatiefnemers in Houten zijn Ed Muijsert, voorzitter van Houtense Bridgevereniging Bod’84 en Harry Philippa, voorzitter van Bridgeclub Houten. Hierin wordt samengewerkt met het Sportpunt Houten.

Ed licht toe: ,,De doelstellingen van ‘Denken en Doen’ zijn om 50-plussers door middel van het bridge-spel actief te blijven en tevens te bouwen aan hun sociale netwerk. Dit laatste gebeurt al tijdens de cursus maar ook daarna bij een bridgeclub, in de privé omgeving of op de diverse drives die worden georganiseerd door bridgeclubs en de Bridge Bond.” Harry Philippa spreekt uit ervaring als hij vertelt hoe hij zelf in 2009 is gestart met het leren van bridge via het eerste ‘Denken en Doen’ project in Houten: ,,Je werkrelaties nemen veel tijd in beslag op het moment dat je werkt. Op het moment dat je met pensioen gaat, dooft dit langzaam uit. Door het bridgen bouw je weer aan een nieuw sociaal netwerk, je ontmoet nieuwe mensen, blijft betrokken bij de maatschappij en vitaal. Ook door het bridgen blijf je scherp van geest en dut je niet in.”

Meters maken om het spel te leren
Martin Slagmolen is als docent betrokken bij ‘Denken en Doen’. Hij wordt tijdens de lessen ondersteund door vrijwilligers van de beide bridgeverenigingen. ,,Het vergt een hele organisatie, maar gelukkig krijgen we veel steun van onze leden”, vertelt Ed enthousiast. ,,De huidige lessen worden gegeven op maandagavond en donderdagochtend. De cursus is verdeeld over drie blokken. In ieder blok behandelen we een stuk theorie, aangevuld met praktijklessen waarin alleen maar gebridged wordt.” Harry vult aan: ,,Dat laatste is een belangrijk onderdeel, want bridge leer je door te spelen. Je moet meters maken om het spel onder de knie te krijgen.” In het derde blok, dat start in februari 2024, zit het laatste stuk theorie voor de cursisten en zal de laatste 3 maanden tot eind mei gericht zijn op bridgen, bridgen, bridgen.

Nieuwe mensen ontmoeten
Zoals aangegeven is het project ‘Denken en Doen’ gestart in februari van dit jaar met 75 deelnemers. Helaas is een aantal cursisten afgevallen doordat toch bleek dat het niet helemaal hun ding was of gewoon te weinig tijd. In september is het project met 66 cursisten verder gegaan. In mei 2024 lopen de lessen af en hebben de deelnemers de mogelijkheid om lid te worden van één van de bridgeverenigingen. Gerard Dolfijn is één van de cursisten en heeft het bridge-virus inmiddels helemaal te pakken: ,,Het is een pittig spel om te leren, maar zo leuk om te doen. Met een aantal cursisten spreken we regelmatig met elkaar af om te oefenen en te spelen. Dat doen we met een groepje dat zich steeds verder uitbreidt. Inmiddels heb ik al veel nieuwe mensen ontmoet en is mijn week al aardig gevuld met bridgen.”

Ook leren bridgen?
Het ligt in de lijn van verwachting dat er een vervolg komt op ‘Denken en Doen’. Dat zal dan in september 2024 van start gaan. Wil je alvast meer informatie? Stuur dan een mail naar bridgelessen.houten@gmail.com.

Meer informatie over de bridgeverenigingen vind je hier:
BC Houten – bchouten.nl of 2037.bridge.nl
BC Bod’84 – 2048.bridge.nl

Geschreven door: Juffrouw Rood/Claudia Verbree

Luister hier het gesprek terug in podcastvorm:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Knock on Wood

19:00 20:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love