Wat is toch het verschil tussen whisky en whiskey?

23 mei 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Wat is toch het...

Iedere zaterdag bellen de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale instelling of organisatie omtrent het nieuws van de dag. Omdat het zaterdag de Wereld Whisky dag was spraken Jasper & Steffie met vriendin van de Show Melody Reekers A.K.A. Whisky Woman over deze drank om tevens te ontdekken wat het verschil in schrijfwijze is.

Wanneer er een leuke nieuwe band gepromoot moet worden of wanneer er informatie ingewonnen mag worden over whisky hangen de Dj’s aan de lijn met de altijd vrolijke Melody. De jonge dame die naast zangeres ook whiskey kenner is, maakt klaarblijkelijk graag een paar minuten vrij om over haar passie voor whisky te praten en dat doet ze goed! Het is duidelijk dat ze veel kennis van het product heeft en heeft er daarom ook geen moeite mee om te omschrijven wat deze drank nou precies is. Het gaat hierbij namelijk om een “Spirit” oftewel een sterke drank die bestaat uit drie verschillende ingrediënten namelijk: water, gerst en gist. Aller eest wordt de gerst in water gelegd waardoor dit gaat kiemen. Dit proces wordt gestopt door het te drogen om het in tonnen te bewaren waarbij er in drie stadia water bij wordt toegevoegd. Uiteindelijk wordt hier de gist aan toegevoegd en deze gist zet alle suikers om tot alcohol. Uiteindelijk wordt dit gedestilleerd (wat in Schotland 2x en in Ierland tot wel 3x gebeurd) om vervolgens vaten in te gaan en na drie jaar whiskey genoemd te worden.

Maar waar ligt dan het verschil in spelling? Want op het ene etiket staat Whiskey en op het andere etiket staat Whisky? Dit heeft te maken met het land van herkomst. In Schotland en de meest andere whisky producerende landen is de spelling “whisky” gebruikelijk. In Ierland en in de Verenigde Staten schrijven ze “whiskey” met een E voor de Y. Toch komt ook in de VS de schrijfwijze zonder 3 voor, vooral onder kenners en in namen van bepaalde Amerikaanse whiskymerken. Er zijn een aantal redenen te vinden waarom de schrijfwijze anders van elkaar. Een van de redenen is dat er in Ierland gevonden werd dat er toch echt andere whisky geproduceerd werd dan dat de Schotten doen en dat hierdoor de schrijfwijze aangepast werd om aan te geven dat het iets anders is.

“Ierse whiskey is, omdat het vaak tot drie keer gedestilleerd is een stuk zachter dan de Schotse whisky” aldus Melody die haar kennis graag met liefhebbers deelt! Dit doet ze niet alleen via haar TikTok en Facebook pagina maar ook via workshops waarin ze verschillende type whisky laat proeven. Meer informatie over deze proeverijen is te vinden via de website van Melody www.whiskywoman.nl waar veel informatie over Melody en de whisky te vinden.
Luister daarnaast het hele interview terug dat Jasper & Steffie afgelopen week hadden met Whisky Woman Melody terug via onderstaande Link:

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love