Wat doen je nieren?

9 maart 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Wat doen je nieren?

Vandaag (donderdag 10 maart) is het de Internationale dag van de Nieren en speciaal daarom spraken de Dj’s van Enthousiasper met Erna Denisse die medisch secretaresse in het Antonius Ziekenhuis is op de Dialyse afdeling. Jasper & Steffie spraken met haar over het belang van de nieren, wat de nieren precies doen en wat dialyseren precies is.

Je nieren verwijderen afvalstoffen uit je bloed. Ze zorgen voor genoeg vocht en zout in je lichaam, regelen je bloeddruk en maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. “Ze houden je lichaam gezond” aldus Erna. De nieren filteren afvalstoffen uit je bloed en na het filteren blijven water en afvalstoffen over die je vervolgens uit plast. De nieren regelen ook je bloeddruk. Dit doen ze samen met andere organen, waaronder je hart. Naast deze belangrijke functies dragen ze ook bij aan sterke botten en zorgen ze voor een juiste zuurgraad in je bloed.

Toch kan het soms voorkomen dat je nieren niet goed werken en dat er nierschade aan je lichaam ontstaat. Symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade lijken vaak op alledaagse symptomen en klachten. Ze ontstaan ook vaak pas wanneer de nieren al flink achteruit zijn gegaan. Het is belangrijk om er op tij bij te zijn wanneer je nieren niet goed meer werken omdat de nieren zich bij beginnende nierschade nog aan kunnen passen. Ze kunnen in het begin harder gaan werken en vangen deels het verlies van de weggevallen nierfunctie op.

Twee op de tien mensen weten niet dat ze nierschade hebben en zonder behandeling raken je nieren steeds verder beschadigd waarbij de meeste symptomen en klachten na verloop van tijd steeds erger worden. Een van de symptomen is dat er een eiwit in je urine terecht kan komen en dit is gevaarlijk omdat het eiwit eigenlijk in het bloed moet blijven. Door het mislopen van dit eiwit verliest het lichaam belangrijke stoffen. ook een hoge bloeddruk,  huidklachten zoals jeuk, misselijkheid, spierkrampen, vermoeidheid of vruchtbaarheidsproblemen zijn voorbeelden van symptomen die voor kunnen komen bij nierschade. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat niet iedereen krijgt al deze symptomen of klachten krijgt en dat dit echt per persoon verschillend is. Belangrijk om je bloeddruk te laten controleren bij de huisarts zou in ieder geval al goed kunnen helpen volgens Erna.

Wanneer iemand nierschade opgelopen heeft dan komt hij of zij met Erna in aanraking in het ziekenhuis. Erna werkt namelijk op de dialyse afdeling van het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en is het eerste gezicht dat ze zien wanneer ze de afdeling oplopen. Bij het dialyseren van een een patiënt filtert een kunstnier in een machine het bloed van afvalstoffen om het lichaam gezond te houden. Dit is een fysiek zware behandeling en mensen zitten iedere week vier uur lang in het ziekenhuis aan zo’n apparaat vast. Ook tijdens feestdagen en vakanties. Een draagbare kunstnier zou hiervoor de oplossing zijn en de Nierstichting werkt aan de ontwikkeling van deze vorm van behandeling

Voor de Internationale dag van de Nieren wil Erna niet alleen het belang van nier donoren of de draagbare kunstnier benadrukken. “Er is op dit moment een gigantisch tekort aan dialyse verpleegkundigen” aldus Erna die een dringende oproep doet aan alle verpleegkundige die verder willen studeren om voor deze richting te kiezen. Er zijn via verschillende dialyse centra in Nederland opleidingen beschikbaar waarbij een baangarantie zo goed als zeker is. Daarnaast is er voor iedereen de website van de Nierstichting [https://nierstichting.nl] waar naast informatie ook geld gedoneerd kan worden voor onderzoek.

Luister via deze link het interview dat Erna Denisse afgelopen zaterdag tijdens Enthousiasper had terug via:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love