Een live verslag van de situatie aan de Roemeense grens

9 maart 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Een live verslag van...

De Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper volgen het nieuws in Oekraïne op de voet en daarom dat er afgelopen zaterdag gebeld werd met Omroep Houten Dj Tom Nusselder die op dat moment aan de grens met Roemenie en Hongarije stond. De twee landen die niet alleen aan elkaar grenzen maar ook aan Oekraïne. Jasper & Steffie spraken met Tom over de situatie aan de grens en het werk dat hij vanuit de Dorcas organisatie daar doet.

Op dit moment zijn er ruim twee miljoen mensen uit Oekraïne op de vlucht geslagen door de invasie van Putin en veel van deze vluchtelingen vluchten het land vooral uit via Polen maar ook Roemenie, Hongarije en Moldavië worden veel gebruikt. Afgelopen week is Tom in de vroege morgen samen met een aantal collega’s de auto in gesprongen en richting Oekraïne gereden om vanuit Dorcas de vluchtelingenstromingen in kaart te brengen maar ook informatie in te winnen over waar de behoefte voor noodhulp is in het land.

Dorcas is een ontwikkelingshulp organisatie waarbij de organisatie noodhulp en hulp voor de langere termijn biedt aan de bevolking. Tom liet weten dat Dorcas in situaties zoals bijvoorbeeld de ontploffing in Beiroet vooral veel met lokale organisaties werkt en de expertise van de lokale bevolking inzet. In Oekraïne heeft de organisatie drie kantoren zitten waar van er nog 1 op halve kracht werkt. Gelukkig kunnen de afdelingen in Moldavië en Roemenie bijspringen in de noodhulp en dat is nodig om de juiste informatie in Nederland te krijgen.

Tom, die op het moment van bellen vertrokken was vanuit het westen van Roemenie en aan de Roemeens – Hongaarse grens stond te wachten, verteld over de vluchtelingen die hij gesproken heeft. De verhalen die de mensen vertellen zijn ingrijpend en de situatie is verschrikkelijk. “Het gaf een onwerkelijk gevoel om daar te zijn en de vluchtelingen te spreken”, aldus Tom. Die verder liet weten dat hij tijdens het gesprek aan de grens van Roemenie en Hongarije, op één Fransman na, omringt werd door auto’s uit Oekraïne. Mensen die nog wel een auto hebben maar verder huis en haard kwijt zijn.

“Er zijn ook mensen die alleen met hun sandalen en verder niets de grens over komen” beschrijft Tom over de vluchtelingen die hij gezien heeft. Hele gezinnen is Tom net over de grens met Oekraïne tegengekomen waarbij één gezin met negen kinderen extra indruk maakte. Een van de zonen van het gezin is gehandicapt en zijn moeder vertelde dat ze tijdens de bombardementen een onmogelijke keuze moest maken omdat haar zoon niet in zijn rolstoel mee kon de schuilkelder in. Wonder boven wonder heeft hij het bombardement overleefd en is het hele gezin veilig over de grens geraakt om vervolgens naar familie in Spanje door te reizen.

Voor iedereen die meer informatie over Dorcas wil lezen is er de https://dorcas.nl website waar onder andere geld gedoneerd kan worden voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en de miljoenen vluchtelingen die deze oorlog veroorzaakt heeft. Daarnaast is via de onderstaande link het hele interview van zaterdag 5 maart terug te luisteren:

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love