Verwarring over nieuwe regels bij ouderen

23 juni 2021

 1. Home
 2. /
 3. Nieuws
 4. /
 5. Algemeen
 6. /
 7. Verwarring over nieuwe regels...

Op dit moment wordt er weer heel wat mogelijk en mag bijna alles weer. Opmerkelijk is dat men alleen maar wijst naar het Internet en overheid sites voor meer informatie. Hierbij wordt voorbijgegaan aan het feit, dat er zo’n 10 procent van de volwassenen geen toegang heeft tot internet. Het betreft zowel laaggeletterden als oudere mensen. Zij krijgen op twee manieren informatie, via radio of televisie of via de krant.

In Houten wordt er wel in het Houtens Nieuws aandacht aan besteed in het kader van de gemeentelijke pagina’s. Maar lang niet alles. Desgevraagd zegt men daar terecht dat dit een primaire overheidstaak is.

Als Internet wel een optie is dan blijkt het taalgebruik lang niet altijd toegankelijk en is de navigatie soms ronduit verwarrend.  Gevolg is verwarring en onzekerheid bij een deel van onze samenleving.

Het belangrijkste onbegrip gaat over de zogenaamde toegang app. Je zou een app nodig hebben om te kunnen reizen naar buitenland. Ook op Internet word je niet uit de droom geholpen. Een telefoontje naar 0800-1351 levert pas enige duidelijkheid op. Er schijnt gewerkt te worden aan een speciaal papieren reisdocument voor mensen, die naar buitenland gaan en niet digitaal zijn.

We zetten de belangrijkste zaken even op een rij:

De belangrijkste vraag is, wanneer mag ik naar binnen? Dit is afhankelijk van de zogenaamde ‘vaccinatie status’. Dit kan zijn:

 • U bent gevaccineerd en u heeft een document gekregen waarop dit staat aangetekend. Stop het in de portemonnee en je hebt hem altijd bij je.
 • Ben je niet gevaccineerd of wil je het niet, dan moet je een bewijs hebben, dat je recentelijk officieel getest bent (< 72 uur}
 • Een bewijs dat je korter dan een half jaar geleden Corona hebt gehad.

Wat zijn de regels vanaf zaterdag?

 • Alle winkels mag je weer in zonder enig bewijs en mondkapje, maar wel 1,5 meter houden
 • In openbaar vervoer draag je altijd een mondkapje
 • De regels in ziekenhuizen veranderen niet, dus afstand houden en mondkapje dragen
 • In de horeca is de 1,5 meter maatregel nog steeds van kracht
 • Evenementen vereisen een vaccinatiebewijs op papier of via een app

Voor reizen naar buitenland komt er ook een speciale app (vanaf 1 juli), die aangeeft of je mag reizen. Als je geen mobiele telefoon hebt zal er de mogelijkheid komen om een reispaspoort aan te vragen via de GGD. Hierover volgt nader bericht.

Tot slot, als je het echt niet meer weet, bel het algemene informatienummer: 0800-1351.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love