Tips voor een sterk wachtwoord om hackers buiten de deur te houden

22 november 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Tips voor een sterk...

Vandaag is het de nationale Verander je Wachtwoorden Dag en de Dj’s van Enthousiasper spraken afgelopen zaterdag Rob Coenraads, hoofdredacteur van het in Nederland en België veruit grootste computertijdschriftenblad PC Active. Dit om alles omtrent wachtwoorden uit te zoeken.

Door geregeld je wachtwoord te veranderen hou je hackers makkelijker buiten de deur. Het is daarom goed om eens per jaar aandacht te besteden aan het aanpassen van je wachtwoorden want je moet er niet aan denken dat iemand met jouw vertrouwelijke informatie aan de haal gaat. Een veel gemaakte fout bij het veranderen van een wachtwoord is dat het nieuwe wachtwoord te veel op het oude lijkt. Veel mensen gaan bij het veranderen van hun wachtwoord direct door naar een opvolgend cijfer en dat is niet veilig genoeg om hackers tegen te gaan. Als voorbeeld: Een wachtwoord waarbij er van OmroepHouten 21 naar OmroepHouten 22 gegaan wordt is niet veilig.

Gebruik daarnaast liever lange wachtwoorden dan hele cryptische. Door de lange lengte van het wachtwoord is deze veel moeilijker te raden voor een inbreker dan een korter wachtwoord. Minimaal 12 karakters waarbij een hoofdletter, twee cijfers en een leesteken zeker nodig zijn. Dus liever geen: “W8chTw00rdt” meer gebruiken maar een “Ditismijnwachtwoorddusnietzelfdezegaangebruiken07!” kan Rob wel adviseren.

De wachtwoorden die mensen gebruiken zijn te vaak te makkelijk te kraken omdat mensen gebruik maken van persoonlijke data zoals trouwdata, geboortedatum, woonplaats. Ook makkelijke toetsencombinaties komen veel voor. “123456” is met 23 miljoen keer het meest populaire wachtwoord van afgelopen jaar en een combinatie zoals “QWERTY” doet het ook altijd goed in dit soort lijsten. Ook het woord “wachtwoord” ziet Rob vaak in deze lijsten voorbijkomen waarmee hij wil waarschuwen dat al deze gebruikers een makkelijke prooi zijn voor hackers.

Het is natuurlijk ook moeilijk om al je wachtwoorden uit je hoofd te leren! Helemaal met al die sociale media-accounts tegenwoordig. Daarom dat Rob adviseert om wachtwoord managers te gaan gebruiken. Dit is een digitale kluis waar alle wachtwoorden ingestopt kunnen worden waardoor je nog maar één wachtwoord hoeft te onthouden. Superslim! Al moet je niet dat ene wachtwoord kwijtraken natuurlijk. Deze “Bitwarden” zijn volgens Rob de meest populaire en gratis optie wanneer het aankomt op bescherming van je wachtwoorden. Vanuit PC Active is hier afgelopen september nog een goed artikel over geschreven die je via deze link terug kunt vinden: https://www.pcactive.nl/workshops/6572-wachtwoorden-beheren-met-bitwarden

Voor meer informatie over wachtwoorden of PC Active kan je terecht op www.pcactive.nl en luister voor de volledige beleving via deze link het hele interview terug dat hoofdredacteur Rob Coenraads afgelopen zaterdag had bij Enthousiasper:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love