De keuze is reuze in de streekproductenwinkel van tuin Brassica in Schalkwijk

22 november 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Ondernemen
  6. /
  7. De keuze is reuze...

Iedere week bellen de DJ’s van Enthousiasper met een lokale ondernemer tijdens het item “Fietsen voor m’n eten” waarbij de verhalen van lokale ondernemers en hun bedrijf centraal staan. Deze week belden Jasper en inval dj Jos met Anne Hollander eigenaresse van Tuin Brassica.

De tuin is een biologische moestuin in het hartje van Schalkwijk. Maar al vrij snel wordt tijdens het gesprek duidelijk dat de term ‘moestuin’ de lading niet helemaal dekt. Ook wordt er fruit geteeld, maakt een imker honing, lopen er kippen rond en staat er een mooi natuurbos op het terrein. “Je kan het eigenlijk wel een beetje zien als een kringloopboerderij met daarbij een streekproductenwinkel”, aldus Anne.

Leuk om te vermelden is dat de naam van Tuin Brassica vanuit het latijn komt.
Brassica is namelijk het Latijnse woord voor ‘kool’. De naam van de opa van Anne was  “Arie Kool” en omdat opa de tuin vroeger begonnen is, wilde Anne haar opa in ere houden door de tuin op deze manier naar hem te vernoemen.

De eerdergenoemde streekproductenwinkel die zich op het erf bevindt is iedere zaterdag van 10:30 tot 12:30 geopend en het aanbod is met recht reuze te noemen! Alle producten die wij verbouwen en op dat moment in oogst zijn kunnen wij aanbieden. In de winter gaat het dan vaak om: boerenkool, ramanas, groenlof of prei. In de zomer moet je denken aan: Sla, Rode besjes, frambozen, wortels of rode bieten. Deze producten worden door Anne aangevuld met andere streekproducten zoals: tomaten, komkommers, paprika’s, aubergines, aardappels, uien en lokale kaas. Ook maken ze bij Brassica zelf jam, honing en wordt er iedere week met lokaal meel iets lekkers gebakken.

Het laat zich raden dat Anne iedereen welkom heet die vanuit Fietsen voor mijn eten door de regio fietst en in de buurt is van de tuin in Schalkwijk. Als de winkel open is en het weer staat het toe dan staat er voor iedereen op het terras een kopje koffie klaar. Wel wil Anne benadrukken dat ze geen officieel theehuis zijn en dit puur een geste naar de bezoeker is.
Wanneer de winkel dicht is dan heeft Anne ook een zelfbedieningskraampje bij de ingang van het terrein staan. Daarmee kunnen ze iedereen zo goed mogelijk van dienst zijn, ook op momenten dat de winkel gesloten is.

Naast de tuin en de streekproductenwinkel staat er ook nog een kabouterbos op het terrein van Tuin Brassica. Het is een hele leuke plek om met je kind of kleinkind naar toe te gaan.
Het kabouterbos heet eigenlijk “De Griend” en is een natuurbos dat vanuit de tuin met rust gelaten wordt. Om beide kanten loopt een klein pad en op en naast dit pad staan heel veel kabouters. Iedereen die daar zijn kleinkinderen mee naar toe wil nemen om kabouters te kijken is van harte welkom.

Ook krijgt Anne graag scholen op bezoek. Vanuit idealistisch oogpunt leren ze kinderen graag over de natuur, groenten & fruit of de bijen in de tuin. Raadpleeg www.tuin-brassica.nl voor meer informatie over deze projecten en de  bezienswaardigheden in de tuin of bezoek de winkel op de Griend 1 (bij het zwarte schuurtje) in Schalkwijk.

Luister hier het leuke interview nog even terug dat Anne afgelopen zaterdag had met de DJ’s van Enthousiasper:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love