“The Workshop” is het Wolproject gestart om schapenwol te redden!

2 november 2021

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. “The Workshop” is het...

Iedere week bellen de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale ondernemer om te kletsen over hetgeen dat hem of haar de afgelopen week bezig heeft gehouden. Deze week bellen Jasper & Steffie met Marja Macville van The Workshop om te praten over het Wolproject.

Vorig radioseizoen leerden de Dj’s Marja kennen als beelden kunstenaar en toen werd er al even gesproken over het Wolproject dat vanaf half november start. Het Wolproject is een project opgestart om schapenwol te redden. Het is de afgelopen tijd al wel vaker in het nieuws geweest dat wij in Nederland met een overschot aan schapenwol zij komen te zitten. De Covid-19 pandemie heeft hier natuurlijk alles mee te maken maar ook met het gegeven dat er geen industrie meer is in Nederland om deze wol te verwerken in producten.

Schapenwol is volgens Marja een fantastisch product dat helaas grotendeels vernietigd wordt in China omdat, zoals eerder aangegeven, in Nederland de industrie ontbreekt om deze grondstof te werken. Omdat het nu door Corona zelfs te duur geworden is om deze wol te laten vernietigen in China blijft het product ongebruikt over in Nederland en dat is zonde.

Marja heeft het wol reddersproject in het leven geroepen om alle technieken die met het verwerken van wol te doen hebben weer aangeleerd kan worden aan de Nederlander. Dit is ook de reden dat er de aankomende tijd verschillende cursussen en workshops aangeboden worden om iedereen die hier interesse inheeft weer te laten ervaren wat je allemaal met wol kan doen. Zondag 14 november start de eerste cursus bij “The Workshop” van Marja. De eerste cursus zal gaan over het leren wassen van wol om hier vervolgens op een spinnenwiel mee te gaan spinnen.

De wol die Marja inkoopt komt van een lokale boerin die haar schapen aan de rand van Houten laat grazen. Het gaat hierbij om ongeveer 200 schapen waar ze de wol van mag afnemen. Deze schapen worden in het voorjaar geschoren vlak voordat ze de stal in gaan om te lammeren. Dit gebeurt op dat moment omdat wanneer deze schapen niet geschoren zouden worden ze te heet zouden worden in de stal.

Eigenlijk is het heel gek dat deze oude ambachten verdwenen zijn uit het Nederlandse landschap omdat deze hele fijne technieken heel erg bij deze tijd passen! Daarnaast is wol een heel duurzaam product. Wanneer je een gebreide trui hebt en hier komt een gat in te zitten dan zou je eventueel de hele trui uit kunnen halen en opnieuw kunnen breien. Probeer dat maar eens met je katoenen T-shirt!

Daarnaast zijn al deze handelingen heel rustgevend omdat je deze handelingen geconcentreerd uit moet voeren en dat is heel fijn voor je hersenen. Met je handen werken geeft een heel fijn gevoel en levert daarnaast ook een trots gevoel op wanneer je iets zelf gemaakt hebt.

Leer al deze technieken in “The Workshop” zoals het initiatief van Marja heet. Ga naar https://www.the-work-shop.nl/ voor meer informatie of luister hier het hele interview terug dat Marja afgelopen zaterdag had met Steffie en Jasper:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love