Terug naar het oude normaal ~ Het onderwijs

25 juni 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Terug naar het oude...

De middelbareschooltijd, is een tijd die veel mensen zich nog goed kunnen herinneren. Toch zal de middelbare schoolperiode van de leerlingen die daar nu opzitten helemaal niet meer zo snel vergeten worden. Het fysieke onderwijs veranderde in thuisonderwijs en ook het sociale leven van de leerlingen stond op zijn kop. Beetje bij beetje lijkt alles weer normaal te worden.

Toen de scholen tijdens de eerste coronagolf sloten leek het wel feest voor veel leerlingen. Uitslapen, gamen tijdens de les, de hele dag eten, echt alles leek mogelijk. Maar al snel kwamen de leerlingen erachter dat het niet altijd even leuk was. Ook het zien van vrienden en vriendinnen werd steeds minder. “We merkten heel erg dat de leerlingen toch ook veel kanten niet leuk vonden aan het thuisonderwijs”, vertelt Dick Looyé, rector College de Heemlanden en het Houtens. Daarom was het een grote opluchting dat de scholen weer open konden. Maar toen de besmettingscijfers weer toenamen leek een nieuwe sluiting onvermijdelijk.

“Voor veel docenten kwam de tweede sluiting wel als een opluchting. Vooral op de Heemlanden was het best lastig. Doordat het luchtsysteem op de Heemlanden niet goed was moesten we de gehele tijd lesgeven met de ramen open”, zegt Looyé. Hetzelfde was het geval op het Houtens, daar was het luchtsysteem wel op orde, maar toch was iedereen een grote voorstander van openstaande ramen. Met de winter in de aantocht zorgde dat voor veel koude klaslokalen. “Vanuit de eerste sluiting hadden we al veel geleerd, waardoor er weer snel naar het thuisonderwijs geschakeld kon worden. Het enige probleem waren eigenlijk de toetsen die niet meer gemaakt konden worden. Nu de scholen weer open zijn kunnen gelukkig de toetsen weer afgenomen worden”, vertelt Looyé opgelucht.

De scholen zijn niet zonder slag of stoot opengegaan. De scholen hebben met strenge regels te maken gekregen. Zo is de anderhalve meter heel erg belangrijk. Tussen de leerlingen is deze afstand inmiddels losgetalen, maar tussen leerling en docent, maar ook tussen de docenten onderling moet deze afstand gehouden worden. Daarnaast geldt ook nog dat iedere keer als iemand zich verplaatst, bijvoorbeeld naar het toilet, de kluisjes of een ander lokaal, moet er een mondkapje gedragen worden. “Wij merken heel goed aan de leerlingen dat het vooral lastig is om een mondkapje te dragen, sommige leerlingen hebben er totaal geen moeite mee, terwijl we bij anderen juist extra streng moeten zijn.” Looyé legt uit dat ze sinds de volledige heropening van het onderwijs ook zijn begonnen met het zelftesten. Eerst gebeurde dit enkel bij een verdenking, maar nu wordt het preventief gebruikt. “We hebben laatst twee leerlingen gehad die door de zelftest achter hun besmetting kwamen, dat zorgt ervoor dat we ook echt resultaat zien van het testen”. Iedereen krijgt de testen mee, ongeacht of zij hebben getest, omdat het testen niet verplicht is.

De heropening van de scholen zorgt er ook voor dat leerlingen het schooljaar toch nog op een redelijk normale manier af kunnen sluiten. “Nu iedereen gewoon naar school mag, proberen we daar ook zoveel mogelijk mee te doen. Tot de zomervakantie zullen er nog toetsen plaatsvinden en andere activiteiten. Deze zullen we zoveel mogelijk per klas houden, zodat er zo min mogelijk contact is onderling.” Looyé legt uit dat als de laatste toetsen erop zitten het flink vergaderen gaat worden met de overgangsvergaderingen. “We gaan dit jaar zeker minder streng zijn op blijven zitten. Inzet is belangrijker dan de cijfers halen. Hetzelfde geldt voor het opstromen naar hogere niveaus. We krijgen extra geld om achterstanden weg te werken. Met dat geld kunnen we misschien ook het opstroming percentage verhogen.” Kortom, er is nog genoeg werk aan de winkel voor het schooljaar erop zit.

Voor wie dat niet zo is, is voor de eindexamenleerlingen. Voor de meeste van hen zit het schooljaar erop. Nadat vorig schooljaar de eindexamens niet doorgingen, werd er nu voor gekozen de examens toch met aanpassingen plaats te laten vinden. “Ik heb het idee dat onze leerlingen goed voorbereid waren op hun eindexamens. Dat is ook te merken aan de uitslagen, voor hoe ver we dat nu kunnen zien zijn de examens bij ons op school zelfs beter gemaakt dan voorgaande jaren”, aldus Looyé. De middelbare school wordt vaak afgesloten met een eindexamengala. Ook dit had geen mogelijkheid om door te gaan, maar de school geeft aan er alles aan te doen om de periode toch feestelijk af te sluiten.

Maar hoe gaat de school nu terug naar het oude normaal? Het is vooral hopen zoals Looyé aangeeft. Als de mondkapjes en testen niet meer noodzakelijk zijn, wordt alles al iets normaler. Maar alles zou al helemaal positief zijn als we ons weer op andere dingen kunnen focussen dan onderwijs, zoals leerzame schooltripjes. “Tot de zomervakantie moeten we volhouden en daarna zien we verder”, zo sluit Looyé af.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love