Effe erop uit -4-

25 juni 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Effe erop uit -4-

In onze serie, effe erop uit, blijven we vandaag heel dicht bij huis en het is qua afstand prima te doen. Via een leuke route gaan we naar Fort Vechten en kijken wat daar allemaal is te doen.

Uitgaande van een startpunt bij het gemeentehuis fietsen we de Dijkhoeve af dwars door de wijken de Gaarden en Hoeven. Aan het eind steken we de rondweg over langs het spoor en fietsen richting de voetbalvelden tot de Utrechtseweg, waar we richting Utrecht gaan. Aan de rechterhand passeren we voetbalvelden en vervolgens het teeltbedrijf van Jongerius. Daar gaan we rechtsaf. Om de hoek ligt fort ’t Hemeltje. Al fietsend komen we ook langs de Zilfia’s hoeve, een van de grootste en mooiste maneges in Nederland. In de weekenden is er altijd wel wat te doen. Vervolgens gaan we het spoor over en volgen de weg naast het spoor een paar 100 meter, dan rechtsaf (de enige rechtsaf mogelijkheid) en al kronkelend komen we uiteindelijk uit bij Fort Vechten. Op dit goed onderhouden fort is heel veel te doen. Onder andere het Waterlinie museum. Hier is de historie zichtbaar gemaakt van de Hollandse Waterlinie. Wat is de Waterlinie eigenlijk?

Een waterlinie is een serie van defensieve werken die (deels) omgeven zijn door geïnundeerde gebieden. In Nederland bleek het onder water laten lopen van gebieden een goede manier om de vijand tegen te houden. Hiertoe werden zelfs speciale waterstaat technische werken gemaakt (bijvoorbeeld speciale inundatiesluizen). Een waterlinie is vaak een snoer van vestingwerken met daartussen inundatiegebieden. De vestingwerken liggen rond steden en op hoger gelegen delen, die niet onder water gezet kunnen worden (accessen). Alleen bij acute dreiging werden de gebieden geïnundeerd. De bedoeling van inundatie is dat het water circa 40 cm boven het bewuste terrein komt, waarmee het voor infanterie onbegaanbaar wordt, doch te ondiep is om erdoorheen te varen. Het is daarmee noodzakelijk de waterstand zeer nauwkeurig te kunnen reguleren.

Het museum is de moeite waard en weer open. Je moet wel reserveren, want er gaat een gids mee en je krijgt gelijktijdig een rondleiding over het hele terrein. (https://waterliniemuseum.nl/).

Dan is er nog wat leuks op de bijbehorende parkeerplaats. Er bevindt zich daar een dependance van ‘Duckcity’. Hier kun je of een Solex, of een Citroen 2CV huren om een tochtje door de omgeving te maken. Op de solex natuurlijk met een helm, net zo een zoals Andre van Duin als Willempie draagt.

Ben je klaar met toeren dan kun je op de hoek wat eten bij “Vroeg”, na de brand weer helemaal hersteld, maar je kunt er ook een frietje of ijsje halen. Terug gaan we over de Achterdijk, waar we halverwege nog een kersen kunnen kopen. Of in de landwinkel allerlei andere boerenproducten, zo uit de gaard of van het veld. Gezond en lekker!


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love