Houten terug naar het oude normaal ~ De Horeca

25 juni 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Houten terug naar het...

Het is misschien wel het gezelligste stukje van Houten, het plein in het Oude Dorp. Tijdens de lockdown leek daar niets van over, de straten waren leeg, het plein was leeg en ook de terrassen waren leeg. Nu de zon weer schijnt en de Houtenaren weer op hun favoriete plekje te vinden zijn, lijkt het alsof dit niet anders is geweest.

Op 28 april kwam er een eind aan de sluiting van de horeca en daarmee kwam er ook een eind aan het lege plein. De terrassen werden weer uitgezet en langzamerhand kwam de gezelligheid op het plein terug. Ben van Bentum, manager van de Roskam, vertelt dat mensen gewend zijn aan de gezelligheid op het plein. “Met mooi weer is het altijd druk en zijn er veel mensen te vinden.” Toch was dat gelijk na de versoepelingen nog niet het geval, door het slechte weer miste de horecaondernemingen nog veel omzet. “Het mooie weer is eigenlijk te laat gekomen. Nu mag je weer binnen zitten en is het eigenlijk niet nodig, omdat iedereen buiten wil zitten”, aldus Van Bentum.

Met de heropening kregen de horecaondernemingen met strenge maatregelen te kampen. Waar de bedrijven eerst creatief moesten zijn met het krijgen van inkomsten, werd het daarna belangrijk om creatief met de regels om te gaan. Tijdens de eerste golf en sluiting heeft de Roskam niks gedaan. “We hebben er bewust voor gekozen om geen take away te verzorgen, omdat dat niet bij ons imago past. Maar na die eerste sluiting zijn we toch wel na gaan denken over opties tijdens de tweede sluiting”, legt Van Bentum uit. De Roskam is met een menu kaart gaan werken, die afgewisseld werd om toch inkomsten te krijgen. Zij waren niet de enige die dit zo hebben gedaan, nog veel meer horecaondernemingen zijn afhaal en bezorgdiensten aan gaan bieden om aan inkomsten te komen.

Naast de creativiteit tijdens de sluiting is ook de creativiteit sinds de heropening erg belangrijk. “Het is soms best lastig om je strikt aan de regels houden. De tafels staan netjes uit elkaar, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo gezellig.” Daar voegt Van Bentum wel aan toe dat het reserveren of melden bij de balie wel een goede toevoeging is, omdat alles hierdoor meer gestructureerd verloopt. “Door het mooie weer lijkt het soms wel alsof er helemaal geen corona meer is en lijkt alles terug te gaan naar hoe we het gewend waren.” Maar ook met slecht weer is er voor Van Bentum geen probleem, want natuurlijk blijft binnen zitten ook een mogelijkheid.

Wat daarentegen wel erg lastig blijft is het geven van feesten. Door de strenge maatregelen die er gelden zijn er dit jaar nog geen feesten geweest. Ook blijven de reserveringen voor dit jaar erg achter. “Normaal is dit bijna 40% van mijn omzet, dat mis ik nu allemaal. Gelukkig komen er voor volgend jaar wel al boekingen binnen. Zo staan bijvoorbeeld de eerste bruiloften al gepland.” Ook krijgt van Bentum steeds meer aanvragen voor vergaderingen die dan niet op het werk plaats hoeven te vinden.

Niet alleen voor Van Bentum is het allemaal aanpassen en wennen, hetzelfde geldt voor het personeel. Tijdens de sluitingen heeft het personeel hun loon doorbetaald gekregen, ook de 0 urencontracten kregen een gemiddelde uitbetaald. “Doordat wij onlangs overgenomen zijn was dit gelukkig een mogelijkheid. Hierdoor hebben wij weinig personeelsverloop en hebben we nu genoeg personeel om de komende drukte aan te kunnen.” Voor Van Bentum is dit een grote opluchting, omdat veel horecaondernemingen met een groot personeelstekort zitten. Waar het eind van de problemen in zicht leek, heeft een nieuw probleem zich voorgedaan. “Wel zie ik op tegen de periode na de zomer, dat is een moment dat ik vaak personeel kwijtraak. Het is te hopen dat het op dat moment er weer iets beter voor staat. Voor nu is het gewoon ons beste beentje voortzetten en genieten van de versoepelingen.”


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love