Taal Doet Meer zoekt vrijwilligers die nieuwe Nederlanders de Nederlandse taal willen leren.

16 februari 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Taal Doet Meer zoekt...

Iedere zaterdag bellen de dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een regionale organisatie om wat extra promotie voor deze organisatie te doen. Deze week hing Roy Kreeftmeijer van de Utrechtse organisatie ‘Taal Doet Meer’ aan de telefoon en dat werd een vrolijk gesprek.

Taal doet meer is één van de grootste vrijwilligersorganisaties van Utrecht. Met zo’n 1000 vrijwilligers per jaar helpt de organisatie door middel van taallessen, taalmaatjes en activiteiten zoals een taalcafé om taalleurders makkelijk te laten aarden in onze maatschappij. Want wanneer je de Nederlandse taal slecht spreekt dan kan dat aardig eenzaam zijn! Het belemmert namelijk in van alles: van een praatje met je buurman tot het zelfstandig naar de huisarts gaan tot het vinden van een leuke baan.

Tientallen Utrechtse kinderen, veelal met een andere moedertaal dan het Nederlands, wachten al geruime tijd op een taalmaatje. Deze groep kinderen dreigt achter te raken op school en moeilijker mee te komen. Dit met grote gevolgen voor hun kansen in de toekomst. Om ook deze groep een goede start te geven biedt Taal Doet Meer wekelijks 1 op 1 begeleiding in taalvaardigheid, leesplezier en zelfredzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld door iedere week een avond voor te lezen aan deze kinderen. Dit zodat ze op een makkelijke manier met de Nederlandse taal in aanraking komen. Hier ligt volgens Roy ook de kracht van de organisatie die grotendeels van vrijwilligers afhankelijk is.

Een mooi voorbeeld is het vrijwilligerswerk van Sanne. Die gaat eenmaal per week langs bij Maya. Dan kletsen ze gezellig wat af en hebben ze de grootste lol. Toch is dit bezoek niet alleen voor de gezelligheid want als taalmaatje helpt ze Maya ieder bezoek weer een stap vooruit. Of ze nu samen kletsen over hun gezamenlijke hobby’s, de Donald Duck induiken of koekjes bakken volgens een Nederlands recept: al spelenderwijs vergroot Maya haar woordenschat en taalgevoel. Dit is heel belangrijk want op school liep Maya steeds verder achter op haar medeleerlingen. Dit ligt hem vooral in het gegeven dat er bij Maya thuis vooral Arabisch gesproken wordt. De moeder van Maya spreekt geen Nederlands en de vader van Maya spreekt voornamelijk Engels op het werk waardoor beiden te weinig in aanraking komen met de Nederlandse taal. Hierdoor kunnen de ouders hun dochter niet goed ondersteunen in het ontwikkelen van het Nederlands van hun dochter.

De formule van taalvrijwilligers werkt al jaren, maar de wachtlijst van deelnemers wordt steeds groter. In de huidige tijdsgeest is het volgens Roy lastiger dan ooit om voldoende taalmaatjes te vinden. “Het gaat ons aan het hart om ouders en kinderen, die zelf dolgraag aan de slag willen, te moeten teleurstellen omdat we geen match voor ze hebben. De directeur van Taal Doet Meer is als stichting volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. “Deze mensen doen prachtig werk, maar het aantal mensen dat vrijwilligerswerk doet loopt, door heel Nederland, al jaren af” benadrukt Kreeftmeijer.

Daarom dat hij een oproep doet aan de Houtenaren om in actie te komen! Kun jij anderhalf uur per week missen, wil je nieuwe energie opdoen en het verschil maken voor een scholier? Dan staat Taal Doet Meer dus te springen om jouw inzet! Nieuwe vrijwilligers worden uitvoerig begeleid met een interne training en kunnen gedurende het jaar deelnemen aan diverse vrijwillige workshops en verdiepingen. Ook het plaatsen bij een gezin gaat niet zomaar. Een coordinator verzorgt deze koppeling en gaat mee naar het gezin om kennis te maken.

Mocht je na het lezen van dit artikel interesse hebben om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Taal Doet Meer? Bezoek dan snel de website van de organisatie om jezelf als vrijwilliger aan te melden. Luister daarnaast hier het hele interview terug dat Roy afgelopen zaterdag gaf tijdens de Enthousiasper radiouitzending:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love