Nu op Houten FM:
Steeds vaker (inb)raak in Houten
15 juni 2021
Het is dit jaar het derde jaar dat de European Focus Day gehouden wordt. Op deze dag besteed heel Europa wat extra aandacht aan de preventie van woninginbraken. Ook in Houten wordt er al lange tijd ingezet op het voorkomen van inbraken, met Houten Veilig probeert de Gemeente Houten de woonplaats veiliger te maken.
Sinds de komst van corona zijn we steeds vaker thuis en minder op pad. Toch hebben inbrekers niet stil gezeten volgens Nicole van Berkel van Veilig Houten. “Inbraken kwamen nog gewoon voor, zo konden inbrekers bijvoorbeeld hun slag slaan als gewerkt werd.” Uit cijfers van het CBS blijkt zelfs dat zich een grote stijging van het aantal woninginbraken heeft voorgedaan. Het aantal woninginbraken in Houten is in 2020 met 30% procent gestegen ten opzichte van 2019. Volgens Houten Veilig is het belangrijk dat dit cijfer daalt, zodat de veiligheid in Houten weer toeneemt. “Maar veiligheid ontstaat niet vanzelf, zo legt Van Berkel uit. “We moeten ons met zijn allen inzetten om ervoor te zorgen dat Houten een veilige omgeving blijft.”
Vooral in de oudere wijken in Houten slagen de meeste inbraken. Het motto van de gemeente is: ‘elke inbraak is er 1 te veel’, daarom moeten ook deze inbraken voorkomen zien te worden. Samen met de politie wordt er gewerkt aan een duidelijker overzicht waarin de cijfers per wijk terug te vinden zijn. “We zullen het met zijn allen moeten blijven doen, de burgers zijn immers de ogen en oren in de wijk. Bij een verdachte situatie is het belangrijk om gelijk 112 te bellen, beter een keer te vaak dan te weinig. We merken dat er hierdoor ook steeds meer zaken opgelost kunnen worden”, aldus Van Berkel. Ook kun je achteraf altijd bij de politie melden wat je gehoord of gezien hebt. Dit kan je doen door 0900 8844 te bellen of door anoniem de misdaad te melden bij 0800 7000. Verdachte situaties kunnen personen zijn die steeds terugkomen of bij een huis blijven rondhangen, maar tegenwoordig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van de technologie en worden er bijvoorbeeld drones gebruikt voor het verkennen.
Inbraak voorkomen
De lockdown verdwijnt beetje bij beetje en ook de zomervakantie staat voor de deur. Al jaren is dit het moment voor inbrekers om hun slag te slaan. Maar ook in de afgelopen maanden is te zien dat inbrekers niet stil hebben gezeten, ondanks alle maatregelen die we hebben gehad. In mei 2021 hebben er tien inbraken plaatsgevonden in Houten, terwijl dat er in mei 2020 maar twee waren. Het aantal van tien staat bijna gelijk aan het totaal aantal inbraken in de zomer van 2020. “Inbrekers zullen deze zomer zeker niet overslaan”, vertelt van Berkel. “Daarom is het belangrijk om zelf zoveel mogelijk een inbraak te voorkomen. Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje aan maatregelen die je genomen hebt. Eén slot vervangen is bijvoorbeeld niet genoeg, je moet ze wel allemaal doen.” In Houten zijn de meest voorkomende inbraakmethoden nog steeds cilindertrekken en gaatjes boren. Met goed beslag maak je het inbrekers al gelijk een stuk moeilijker.
Dat is echter niet alles wat je kunt doen om een woninginbraak te voorkomen. Je kunt gratis een woningcheck laten uitvoeren om te kijken hoe veilig jouw woning is. Ook is het belangrijk om altijd de deur en ramen op slot te doen. “Het lijkt overbodig om dit te zeggen, maar helaas zijn er nog steeds inbrekers die op deze manier binnen weten te komen”, aldus Van Berkel. Ook is het belangrijk dat je huis niet te opgeruimd is als je weggaat en daarnaast is het goed om een tijdschakelaar voor licht te gebruiken om op die manier inbrekers buiten te houden. De camera’s en bellen met camera’s die tegenwoordig gebruikt worden zijn nog een goede toevoeging aan de veiligheid van je huis. Als laatste kun je je natuurlijk ook altijd nog aansluiten bij de buurtpreventie groep om op die manier op de hoogte te blijven van alles.
Autokraak
Niet alleen woninginbraken nemen toe. Er is ook een groeiende trend te zien in de diefstal van elektrische fietsen en inbraken in auto’s. Je auto beveiligen is echter een stuk moeilijker dan je huis. Plaats je auto daarom altijd in een verlichte omgeving en leg geen waardevolle dingen in het zicht. Met een track en trace terugvindt systeem maak jij het inbrekers veel moeilijker en met een stuurslot is je auto gelijk een stuk veiliger. “Verder wil ik hierbij ook meegeven dat het altijd belangrijk is om verdachte situaties te melden, want op deze manier kunnen wij met elkaar toch zorgen voor veiligheid in de wijk”, zo sluit Van Berkel af.
Voor overige tips kun je een kijkje nemen op de site www.houten.nl/verhuizen-wonen-en-verbouwen/veilig-wonen-en-levenen en https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/