Schaak spelen verbindt

7 december 2021

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Grand Café Houten
  6. /
  7. Schaak spelen verbindt

Hoewel het anders doet vermoeden heeft Jesús Medina Molina (1969) zelf de schaaksport nog geen tien jaar geleden ontdekt. De geboren Zaankanter praat gedreven over schaak en is dan ook de initiator achter heel wat schaaktafels in de openbare ruimte in tientallen Nederlandse gemeenten. Zijn filosofie is om door middel van het buiten schaak spelen mensen met elkaar te verbinden. Mede daarom is Jesús groot voorvechter van initiatieven zoals hij in Utrechts VINEX-wijk Leidsche Rijn is begonnen. De eerste buitenschaaktafels van Nederland in het Máximapark zijn er gekomen door zijn inzet en met een financiële bijdrage van het Utrechts Initiatievenfonds waar hij aanklopte met een goed onderbouwd plan.

Mede door zijn werk heeft Jesús al menig plek op aarde mogen bezoeken en zag daar dat schaak spelen in de openbare ruimte niet ongewoon is. Jesús maakt zich daarbij ook sterk voor het plaatsen van schaaktafels op scholen. Kinderen op basisschoolleeftijd zouden al in aanraking moeten worden gebracht met de schaaksport is Jesús van mening: “Schaak heeft alles in zich.”

Zijn opleiding, hij studeerde Geschiedenis en later Spaans, komt hem goed van pas als hij uiteenzet hoe de vierenzestig velden de oplossing kunnen vormen voor menig wiskundige opgave. Zelfs zijn twee tienerdochters, kan hij de beginselen van schaak en wiskunde bijbrengen op het schaakbord. Juist zijn didactische achtergrond draagt bij aan het enthousiasme om kinderen te animeren schaak te gaan spelen. “Schaak spelen verbindt. Als ik zie dat de tafels in het park benut worden dan schept dat voldoening. Dan is mijn inzet om ze er te laten komen niet voor niets geweest!”

Zijn initiatief in Leidsche Rijn krijgt zeker navolging in de rest van Nederland. Meer dan eens wordt de hulp van Jesús ingeroepen. Hij heeft inmiddels een ‘plan van aanpak’ opgesteld en graag wil hij zijn ervaring met iedereen delen. Dat Jesús de Zaanstreek elf jaar geleden inruilde voor Midden-Nederland heeft alles te maken met economische redenen. Vanuit het midden van het land is alles beter te bereizen.  Jesús is een gedreven persoon. Niet enkel waar het schaak spelen betreft, maar zeker ook waar het gaat om het bewust maken van mensen. Bewust van de omgeving waarin ze leven, maar ook bewust van de noodzaak om zich te ontwikkelen. Dat schaken daarin een rol kan spelen is mooi meegenomen en daarom is het schaaktafel initiatief in Nederland bezig vaste voet aan de grond te krijgen.

In Houten wordt onderzocht of er op Het Rond en in winkelcentrum Castellum schaaktafels geplaatst kunnen worden.

Foto: Hans-Peter van Rietschoten

https://www.medinamolina.com/schaaktafels

 

Gerrit Wolters van Schaakclub Houten hoopt dat het plan doorgaat om de schaaktafels neer te zetten in de gemeente, zo vertelde hij in het radioprogramma Grand Café Houten op HoutenFM:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love