Rondom Houten uitzending 28-01-2023

5 februari 2023

  1. Home
  2. /
  3. Video
  4. /
  5. Rondom Houten
  6. /
  7. Rondom Houten uitzending 28-01-2023

Na een korte terugblik op de jaarwisseling, trappen we af met een naderend evenement: Het Sportgala Houten. Binnen de categorie “Sporter van het jaar” hebben beide genomineerde sporters een videoboodschap ons. Ook de vader en broer van één van deze sporters komen aan het woord. We krijgen een kijkje in de wereld van het worstelen en rugby.

Daarna gaat de aandacht naar jongerencentrum Enter, de thuisbasis van het jongerenwerk van Houten&co. Na 25 jaar is het tijd voor renovatie, maar is er nog voldoende geld beschikbaar? De Houtense politiek vraag zich af of deze investering wel echt gedaan moet worden. Voor de jongeren, jongerenwerkers en alle vrijwilligers is het een uitgemaakte zaak: Enter moet blijven! Maar wat maakt deze plek dan zo bijzonder? Te gast hebben wij een vrijwilliger van Enter en een van de jongeren die er vaak te vinden is. Zelf leggen ze dit uit aan de hand van het “Het Enter Effect”. Onder deze naam vond afgelopen woensdag een bijeenkomst plaats in het jongerencentrum. Daarbij zijn de resultaten van een bijbehorend onderzoek bekend zijn gemaakt.

Ook volgen we een reportage over fotograaf Karen Machielsen, opgenomen op haar favoriete plek in Houten. Zij heeft vorig jaar een fotoboek uitgebracht over de bijzonderste plekken in Houten volgens 50 inwoners. Dat leverde verassende resultaten op.

Vervolgens staan we stil bij de vraag: Hoe maken we Houten duurzamer? Onze gast, Luc de Wit, initiatiefnemer van Bouwboeren heeft daar een antwoord op. Hij pleit voor Houten als bio-based gemeente. Bio-based duidt op materialen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen en compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materialen- zoals vezels, suiker(s), micro-organismen of eiwitten. In de uitzending geeft hij duiding over dit onderwerp en verteld hoe hij telefonisch contact heeft gezocht met een boer uit Schalwijk waaraan hij zijn idee heeft voorgelegd: Om binnen Schalwijk grondstoffen te laten kweken voor de bouw. Daarop werd enthousiast gereageerd.

Een voorbeeld van een bio-based materiaal is wol. Maar wol heeft nog veel meer bijzondere eigenschappen waar veel mensen zich helemaal niet van bewust zijn. Toch word er jaarlijks heel veel wol verbrand. Zonde, zo vinden onze laatste twee gasten: Een ervaren wolspinner en de oprichtster van ‘The Workshop”, waarbij je onder andere de oude technieken van oude ambachten kunt leren. Aan de hand van het ‘wolreddersproject’ leggen zij uit waarom wol zo waardevol is en gered moet worden.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love