Robert Derks pleit voor vertrouwd bouwen in Houten tijdens SGP thema-avond

3 maart 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Politiek
  6. /
  7. Robert Derks pleit voor...
Robert Derks

Robert Derks aan het woord

Houten, 2 maart 2022

Als het aan de geestelijk stedenbouwkundige vader van Houten, Robert Derks (80) ligt, kan Houten verder worden ontwikkeld worden met behoud van het Houtense DNA. In Houten Oost is er daarbij ruimte voor 3800 woningen in verschillende segmenten.

Dit was de voornaamste strekking van de presentatie die hij 2 maart 2022 hield tijdens een thema-avond van SGP Houten in het kruispunt te Houten. In een snel tempo bladerde Derks door een presentatie heen van ongeveer 140 slides met daarin de belangrijkste kenmerken van de ontwikkeling van Houten. “Mensen houden van ronde vormen en wonen in het groen. Aan dat concept hebben wij vanaf het begin vastgehouden en dat is gelukt. Start dus eerst, zoals in het verleden, met de groene (fiets) contouren en pas dan pas woningen in. Neem geen voorbeeld aan Nieuwegein waar de auto als eerste een plek kreeg en de rest pas daarna. Dat heeft onder andere geleid tot vierbaanswegen door de bebouwde kom.”

Er is volgens Derks  geen reden om het groen tussen Houten en Bunnik/Odijk helemaal vol te bouwen: “Houten Oost kan worden ingericht als landschapspark rondom water en er kunnen met de aangrenzende gemeenten goede afspraken worden gemaakt over de verdere (niet) invulling van het gebied. Samenwerking is essentieel.”

Wouter van den Berg, lijstrekker van de SGP omarmde deze visie van harte en toonde een campagnefilm waarin Rino Jonkers, een van de initiatiefnemers van het referendum over de ruimtelijke koers, adviseerde om te stemmen op een partij die het Houtens DNA omarmt. Volgens Jonkers gaat het dan om de partijen SGP, Natuurlijk Houten en ITH.

Gerben Kamphorst, een expert op het gebied van wooninitiatieven hield een pleidooi voor het samen bouwen. Voor de starters had hij een nuchter advies: “Houten is door oud burgemeester Wouter de Jong terecht gekenschetst als bijna hemels. Stel je eisen bij en begin je woon carrière kleinschalig en bouw dan verder uit. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar het is met de huidige markt wel de realiteit.”

Tijdens de bijeenkomst waren ook vertegenwoordigers van de partijen Natúúrlijk Houten, Houten Anders! en de PvdA aanwezig. na de bijdragen van de sprekers werd er gediscussieerd met de aanwezigen in de zaal.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love