Renske Leijten (SP) roept Houtenaren op van zich te laten horen

17 februari 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Politiek
  6. /
  7. Renske Leijten (SP) roept...

Op de 12e Arie Groeneveltlezing riep Tweede Kamerlid Renske Leijten op om vooral actief deel te blijven nemen aan de politiek en van je te laten horen. Dat is volgens haar dé manier om te voorkomen dat kwesties als de toeslagenaffaire in de doofpot gaan en niet worden opgelost.

Drijvende kracht achter het onthullen van het Toeslagenschandaal
Renske Leijten (SP) is samen met Pieter Omtzigt de drijvende kracht achter het onthullen van het Toeslagenschandaal. De problematiek speelt vanaf 2004 maar krijgt pas vanaf 2017 aandacht en wordt dan een affaire. Leijten: “Tienduizenden families werden vermalen door de overheid. Gedupeerde ouders raakten diep in de schulden, die in sommige gevallen opliepen tot tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s. Er was sprake van institutioneel racisme: mensen werden als mogelijk fraudeurs weggezet vanwege hun nationaliteit of achternaam. Kinderen werden uit huisgeplaatst, relaties liepen stuk, banen raakten verloren, levens werden verwoest. Dit als gevolg van onterechte fraudeverdenkingen met toeslagen en een buitengewoon streng terugvorderingsbeleid van de Rijksoverheid. Hoe kon dit onder de ogen van ministers, kamerleden, ambtenaren, journalisten zo lang voortwoekeren?”
Hoe herstellen we de schade?
Tijdens de Arie Groeneveltlezing op 13 februari 2023 in Aan de Slinger neemt Renske Leijten de aanwezigen mee in haar ervaringen van de afgelopen jaren en de voor haar zo belangrijk vragen: hoe herstellen we de schade, zowel persoonlijk als maatschappelijk en wat leert het ons over de maatschappelijke opdracht in de politiek en als overheid?

Na de lezing hebben we een kort interview met haar en Anneke Dubbink (PvdA Houten), die de lezing organiseerde.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love